Някои ключови дати за българския футбол

България

21 май е забележителна дата за българския футбол. Тогава, през 1924 г., се състои първият двубой на националния ни отбор срещу отбора на Австрия. Мачът се състои във Виена.

Преди мача България – ГДР 3:1, 18.10.1956 г. Българският отбор е в бял екип.

Преди мача България – ГДР 3:1, 18.10.1956 г. Българският отбор е в бял екип.

По това време треньор на тима е Леополд Нич от Австрия, а играчите са: Петър Иванов – Левски София, Александър Христов – Левски София, Симеон Янков – Левски, Гено Матеев – Левски София, Боян Боянов – Тича Варна, Димитър Манолов – ПФК Славия, Димитър Мутафчиев – Левски София; Никола Мутафчиев – Левски София; Цветан Генев – Левски София; Константин Мазников – Левски София; Кирил Йовович – Левски София

Периодът 1962 – 1974 г. е един от най-плодотворните за българския футбол. Националният отбор се класира за финалите на 4 поредни световни първенства и отбелязва най-успешното си участие на европейско първенство. Тези рекорди остават ненадминати.

Първото участие на България на голям международен финален турнир по футбол е на Световното първенство през 1962 г. в Чили.

През 1968 г. един от най-добрите български национални отбори в историята достига до четвъртфиналите на европейското първенство по футбол, където отпада след 3:2 и 0:2 срещу бъдещия шампион Италия. Това е най-големият успех на България на европейско първенство.

Българският национален отбор за пръв път успява да премине групите на финален турнир за Световно Първенство и да се класира за първия етап на директните елиминации в Мексико през 1986 г., въпреки че не спечелва нито един мач в групата.

Може би най-важната дата в българския футбол е 17 ноември 1993 г., когато Емил Костадинов вкарва два гола на Франция и обръща резултата от 0:1 до 2:1 за България. Вторият гол влиза във вратата на Франция 2 секунди преди края на мача, позволявайки на българите да се класират на Световното първенство в САЩ. Достигайки полуфинала, България играе с Италия

През 1996 г. отборът се класира за Европейско първенство по футбол за първи път. България не успява да премине груповата фаза на надпреварата.

Галерия | Любовта към футбола в ретро фотографии

Вижте 16 снимки

Откъде води началото си футболът? Археологията ни помага да разберем

Вижте повече

Откъде води началото си футболът? Археологията ни помага да разберем

Макар и с цяла година закъснение, Евро 2020 най-сетне е тук и пристига със славата на най-дълго чаканото Европейско - след като пандемията наложи то да...