Новооткрити видове ултрачерни риби поглъщат над 99 % от светлината около себе си

Природа

Морски биолози се натъкват на 16 отделни вида риби, които стават невидими в морето, като поглъщат 99,956 % от светлината, която ги заобикаля.

© Карън Озбърн, Смитсониън

Карън Озбърн, морски биолог от Националния природонаучен музей на Смитсониън, и нейни колеги документират дълбоководни риби от борда на изследователски кораб, близо до залива Монтерей, Калифорния, когато откриват нещо много необичайно.

Когато Озбърн се опитва да направи снимки на саблезъб (Anoplogaster cornuta) – дълбоководна риба с големи, остри зъби, всичко, което успява да улови, са контурите на съществото. Въпреки опита си да снима тези животни с помощта на специални настройки на камерата си, тя не може да улови никакви детайли в изображенията, сякаш саблезъбите са погълнали цялата светлина. Но тогава Озбърн си спомня, че не за първи път има проблеми със заснемането на дълбоководни риби.

„И преди съм опитвала да снимам дълбоководни риби, без успех. Получих само ужасни снимки, на които не се виждаха никакви детайли", казва Озбърн. "Как така ги осветявам с два стробоскопа [1] и цялата тази светлина просто изчезва?”

1. Стробоскоп e устройство, произвеждащо бързо повтарящи се светлинни импулси и позволяващо с помощта на цветовото светлинно излъчване да се наблюдават в забавен ход бързо движещи се обекти в тъмнината.

След задълбочено изследване екипът установява, че камерите не могат да заснемат животното в детайли поради меланина, който се намира в слой от кожата на рибата - същият пигмент, отговорен за оцветяването на кожата и косата на хората. При рибата обаче меланинът позволява на животното да абсорбира повече от 99,5 % от околната светлина. Така то става почти невидимо в морето. „На практика това е супер ефективен светлинен капан“, каза Озбърн. „Светлината не се връща назад, нито преминава напред. Просто навлиза в този слой и изчезва."

Но защо тези риби трябва да поглъщат светлина, след като слънчевата светлина така или иначе никога не достига дълбините, където те живеят?

Всъщност, там долу има други, често срещани източници на светлина под формата на биолуминесценция. Тази биологична светлина се произвежда от дълбоководни същества, някои от които я използват, за да примамват плячка или да привличат партньори.

Тези живи крушки обаче могат да привличат и нежелано внимание. Например могат да разкриват прикритието на ловец или потенциална плячка. Така че притежаването на ултрачерна, поглъщаща светлината кожа може да е много полезно и да помогне на тези същества да се сливат с тъмнината на дълбините, увеличавайки шансовете си за оцеляване, пише Earthly Mission.

Карън Озбърн и нейният екип идентифицират 16 вида риби, поглъщащи повече от 99 % от светлината, която достига кожата им. За тяхна изненада се оказва, че те нямат общ прародител, а по-скоро всеки от тези видове е развил адаптацията независимо един от друг. Въз основа на това, може да се предположи, че в света има повече от 16 вида ултрачерни риби, които тепърва трябва да бъдат открити. Но така или иначе, ние познаваме съвсем малка част от това, което се крие в океанските дълбини.