Ново уеб приложение ще помага за опазването на застрашените морски костенурки

Природа Наука • •

Със своята гъвкавост, издръжливост и завладяващи полупрозрачни кехлибарени и кафяви нюанси, корубата на критично застрашената ястребоклюна морска костенурка се използва от векове за направата на всичко - от бижута през гребени до посуда.

Критично застрашена ястребоклюна морска костенурка (Hawksbill sea turtle) плува над риф. Смята се, че повече от девет милиона са били убити заради чер...

Критично застрашена ястребоклюна морска костенурка (Hawksbill sea turtle) плува над риф. Смята се, че повече от девет милиона са били убити заради черупките им през последните два века.

© Снимка: Грег Лекоур

„Това беше пластмасата, преди да бъде създадена пластмасата, защото е толкова гъвкава“, казва Брад Нахил, съосновател и президент на организацията за опазване на костенурките SEE Turtles и изследовател на National Geographic.

Според данните между 1884 и 1992 г. най-малко девет милиона ястребоклюни морски костенурки са били убити и продадени заради техните коруби. Днес в света са останали по-малко от 25 000 женски за разплод, а международната търговия с тях е забранена.

SEE Turtles полага усилия за внедряване на модерни технологии в борба с незаконната търговия с костенурки. Междувременно, корубите им са широко и точно възпроизвеждани със смола, което затруднява разграничаването на истинската от фалшивата. Но Нахил, заедно с партньори от Smithsonian OCIO Data Science Lab, създават приложение, което да помогне.

Наречено SEE Shell, уеб приложението може да идентифицира с 94 % точност по снимка кое е истинска коруба на костенурка и кое е фалшива. Това е първото мобилно приложение, което използва компютърно зрение за борба с незаконната търговия с диви животни, според Александър Робилард, докторант от Smithsonian's Data Science Lab и създател на компютърния модел, чрез който работи приложението. То ще помага за информирането на купувачите, които имат нагласа към опазването на природата. (Приложението може да бъде изтеглено от Apple App Store и Google Play).

Продажбите на коруби на костенурки на черния пазар продължават в най-малко 40 страни, предимно от Централна Америка и Югоизточна Азия, казва Нахил. Туристите, които купуват дрънкулки, направени от този материал, съставляват по-голямата част от незаконната търговия.

Бижута, направени от черупки на критично застрашената ястребоклюна морска костенурка, в магазин за подаръци в Никарагуа. Такива сувенири продължават д...

Бижута, направени от черупки на критично застрашената ястребоклюна морска костенурка, в магазин за подаръци в Никарагуа. Такива сувенири продължават да се продават широко в туристически магазини в повече от 40 страни.

© Снимка: Хал Бриндли / TRAVELFORWILDLIFE.COM

Новото уеб приложение е ценно и заради богатството от информация, която може да предостави. Всички изображения се качват в частна, централизирана база данни, с GPS координати за всяко от тях, което позволява на SEE Turtles да идентифицира горещи точки за незаконни продажби.

„Дори ако накараме няколкостотин туристи да го използват активно и да събират данни, докато избягват да купуват истински костенурки, това е страхотно нещо“, казва Нахил. SEE Turtles планира да пусне безплатна версия чрез кампании в социалните медии и партньорства с други природозащитни организации.

Морският еколог Емили Милър, която не е участвала в разработването на приложението, но е автор на доклад от 2019 г. за глобалната търговия с ястребоклюни морски костенурки, казва, че въпреки че много различни организации по света събират данни за търговията с този вид, „една от основните бариерите пред отговорите на изследователски въпроси е консолидирането, форматирането и организирането на всички данни." Наличието на по-голяма, централизирана база данни „ще бъде невероятно полезно за разбирането на търговските модели в световен мащаб“, казва тя.

Компютърно зрение в защита на костенурките

Робилард работи с екипа на Нахил, за да събере 4000 изображения на истински и фалшиви продукти от коруби на костенурки. След това Робилард добавя тези изображения в своя компютърен модел, който анализира пикселите във всяко от тях, за да идентифицира разликите във формата и оцветяването между истинска и фалшива коруба.

Ключова разлика, казва Нахил, е, че шарката върху истинска черупка на костенурки е произволна. Изкуствените продукти обикновено имат петна с еднакви ръбове или един и същ модел върху различни артикули, които се продават заедно. Оранжевият оттенък в изкуствената коруба също е с тенденция да е с еднаква полупрозрачност навсякъде.

Нахил и Робилард са добри в разграничаването на истинското от фалшивото, но без приложението може да са необходими години практика, за да се развие това умение у хора, които не са специалисти. Но компютърното зрение „може да изпълни всяка визуална задача, която и човек може да изпълни, но по-ефективно и бързо“, казва Робилард.