Volkswagen представя новия T-Cross - подобрена версия на супер успешния си модел

Пулсът на времето

Впечатляващ дизайн, просторен интериор и компактни външни размери, модерни технологии за повече комфорт в ежедневието и свободното време: Новият T-Cross отговаря на всички изисквания за модерен компактен SUV.

В началото на 2024 г. излезе на пазара обновеното поколение на супер успешния компактен SUV модел T-Cross от немския автомобилен производител Volkswagen.

Новата версия се отличава с обновен външен дизайн, подобрено стандартно оборудване, разширени технологични възможности и интериор с нов дизайн, и още по-високо качество на материалите и изпълнението. Подобренията идват в отговор на обратната връзка от клиентите.

Имелда Лабе, член на управителния съвет на марката, отговарящ за продажбите, маркетинга и следпродажбеното обслужване, подчерта: „Вслушахме се много внимателно в отзивите и препоръките на нашите клиенти и се постарахме да надградим и разширим последователно силните страни на T-Cross. Обновеният външен дизайн, новата инфотейнмънт система и всеобхватните мерки за подобряване на качеството на материалите и изпълнението на интериора са ориентирани към стандартите, характерни за по-високите автомобилни класове. Нашият компактен SUV модел предлага изключителен простор и възможности за комфортно пътуване за петчленно семейство, много пространство за багаж и отделения за съхранение на вещи, икономични двигатели и високо ниво на безопасност.“

Модерен външен дизайн и свежи нови цветове

Отвън обновеният T-Cross се откроява веднага с новото оформление на предната и задната част на каросерията с хармонично интегрирани, изцяло LED предни, дневни и комбинирани задни светлини. Матричната LED система на предните светлини IQ.LIGHT е изцяло нова разработка на Volkswagen, която се предлага за първи път при T-Cross.

Цветовата палитра от външни лакови покрития на обновения модел също е разширена с три нови и свежи тоналности – стандартно лаково покритие в Grape Yellow (свежо и динамично жълто), както и лаковите покрития с металик ефект Clear Blue Metallic (елегантно и приветливо светлосиньо) и Kings Red Metallic (ярко, впечатляващо червено).

Инфотейнмънт система от ново поколение и висококачествено изпълнение на интериора

Централно място във вътрешното пространство на новия T-Cross заема открояващият се върху арматурното табло екран на инфотейнмънт системата. Стандартният сензорен дисплей е с диагонал 20,3 см (8 инча), а върховата версия на системата използва дисплей с диагонал 23,4 см (9,2 инча). Наред с това, всички версии на 5-местния компактен SUV модел с четири врати вече ще бъдат оборудвани стандартно с изцяло цифрови показания на блока контролни прибори пред водача.

Арматурното табло в T-Cross също е преминало през пълна програма на обновление. Подобно на по-големите модели в гамата на Volkswagen, в облицовките на таблото са използвани изцяло меки материи, а повърхностите се отличават със значително по-високо качество и осигуряват по-приятно усещане на допир. Същото важи и за материалите в облицовките на предните врати при нивата на изпълнение Style и R-Line.

Климатичната инсталация с ръчни настройки е част от стандартното оборудване на всички версии, а автоматичната климатична система Air Care Climatronic с подсветени сензорни плъзгачи за регулиране на температурата се предлага като допълнително оборудване.

Товарно пространство

T-Cross винаги се е отличавал с един от най-просторните и гъвкави интериори в класа на компактните SUV модели. Обновената версия продължава да впечатлява със своите доказали предимствата си ергономични решения, отлична подредба и изобилие от простор за петима пътници, задна седалка с възможност за надлъжно регулиране в диапазон от 140 мм и изключително гъвкав и просторен багажник.

При използване на всички пътнически места, обемът на багажното пространство на T-Cross до нивото на горния ръб на задната облегалка варира между 385 и 455 л. Сгъването на разделената в отношение 60:40 задна седалка формира товарно пространство с равен под и полезен обем до 1281 литра (до нивото на горния ръб на облегалките предните седалки). Освен това, от ниво на оборудване Life нагоре, облегалката на предната пътническа седалка също може да се сгъва стандартно и така формира непрекъсната товарна зона с дължина 2398 мм, която се простира по цялата дължина от багажника до арматурното табло и може да побере всичко - от дъски за сърф до парапланери и друго спортно оборудване.

Налични са интелигентни и гъвкави решения с разширени възможности за транспорт на електрически велосипеди. Инженерите на Volkswagen са увеличили значително и възможностите за теглене на прикачени товари на обновения T-Cross чрез увеличаване на допустимото натоварване на теглича с цели 20 кг – от досегашните 55 на 75 кг. Като допълнителна възможност тегличът се предлага и в сгъваем вариант, а с повишеното натоварване се увеличава и максимално допустимото тегло на велосипедите, които могат да се транспортират върху монтиран на теглича багажник.

Системи за асистенция

Сега допълнително предлаганата система за асистенция Travel Assist2 предлага значително по-висок комфорт за водача и възможност за полуавтономно шофиране. Новият T-Cross е сред малкото автомобили в този клас в световен мащаб, който предлага възможност за оборудване със системата за асистенция Travel Assist, която облекчава значително водача в управлението на автомобила и в поддържането на желаната скорост и дистанция.

T-Cross може да контролира самостоятелно скоростта на автомобила с автоматично ускорение и спиране в зависимост от поведението на движещите се отпред автомобили и ограниченията на скоростта в съответния участък. В рамките на своите системни ограничения, Travel Assist може също да съобразява автоматично движението на автомобила с показанията на знаците за ограничение на скоростта, завоите и кръговите движения по маршрута, докато функцията за поддържане на лентата за движение Lane Assist подпомага водача в поддържането на стабилна траектория на движение в съответната лента.

Оборудваните с DSG трансмисия версии на новия T-Cross поддържат и напълно автоматична функция за тръгване и спиране при движение в задръстване и натоварен трафик.

Стандартно оборудване с предни и задни LED светлини

Стандартно оборудване с предни и задни LED светлини и цифрови контролни прибори "Digital Cockpit". Значително подобреното оборудване на базовата версия на T-Cross вече включва функции и удобства като новите LED (вместо досегашните халогенни) фарове, новите задни LED светлини, многофункционалната фронтална камера, системата за динамично разпознаване на пътните знаци Dynamic Road Sign Display, блока контролни прибори пред водача с изцяло цифрови показания Digital Cockpit и новия, стандартен при всички версии на модела централно разположен екран на инфотейнмънт системата.

Една стъпка по-високо е версията на оборудване Life, което включва нови 16-цолови алуминиеви колела и кожен мултифункционален волан например. Върховите версии на изпълнение се запазват - Style (с подчертана елегантност) и R-Line (със спортни акценти). Версиите в гамата на обновения T-Cross се задвижват от добре познатите, високоефективни TSI двигатели на Volkswagen.

Само за четири години практичният модел на Volkswagen успя да се утвърди на челната позиция по продажби в сегмента на компактните SUV модели, спечелвайки около 1,2 милиона доволни клиенти на марката.

Въпреки множеството подобрения и разширеното оборудване, новият T-Cross ще продължи да се предлага на много привлекателни базови ценови равнища. В дилърствата на марката в страната вече има налични автомобили, така че всеки може в удобно време да тества новия T-Cross и да разбере защо в момента това е един от най-успешните модели на бранда.