Нови технологии избиват опасните за здравето комари

Наука

Нови технологии дават много добри резултати в борбата с пренасящите опасни болести комари, пише турския вестник Сабах.
© Снимка: БГНЕС

Тестове в два града в Южен Китай практически премахнали комарите, според скорошно изследване. Цел на новите методи били комарите Aedes albopictus, познати още като Азиатски тигров комар.

Те са основен вектор за зарази като вируса Зика и вируса Денга. “Опитите показаха потенциала на новите методи”, казва Питър Армбрустър от университета Джорджтаун. Първият метод представлявал употребата на радиация, която правела комарите стерилни и неспособни да се размножават. Вторият метод бил употребата на бактерия, наречена Уолбахия, която нанасяла поражения върху яйцата, снесени от комарите.

Учените провели 2-годишно изследване в речните острови край град Гуанджоу, където на тигровите комари се приписват високите нива на заразяване с вируса Денга.

“Резултатите са забележителни. Процентът на излюпили се яйца на комари спадна с 94%, като в някои случаи не беше засечено здраво яйце в продължение на 13 поредни седмици”, написа Армбрустър. Броят на заловените от капани женски комари, които при ужилване пренасят болестите върху хората, също спаднал между 83 и 94 процента, което е знак, че насекомите са изчезнали.

Ухапванията от комари в района спаднали с цели 97 процента, което променило мнението на местните хора, които били скептични в началото на тестовете. Според Жиюнг Си, професор по микробиология и молекулярна генетика в Мичиганския щатски университет, методите могат да се прилагат и срещу комарите, пренасящи малария.

“Следващото предизвикателство ще бъде да разработим ефективен метод за практическото освобождаване на заразените комари в градска среда, за да могат да се чифтосат с другите и да разпространят бактерията”, казва Си./БГНЕС