Преоткрийте Египет: Нови причини да посетите древната страна

Цивилизация • •

Новооткритите мумии и предстоящото откриване на Големия египетски музей правят древната земя достойна за преоткриване.

Египетските фараони са издигнали големите пирамиди в Гиза, в покрайнините на Кайро, през III век пр.н.е. Големият египетски музей – новият дом на анти...

Египетските фараони са издигнали големите пирамиди в Гиза, в покрайнините на Кайро, през III век пр.н.е. Големият египетски музей – новият дом на антиките на страната, чието изграждане струва повече от един милиард долара, скоро ще отвори врати.

© GETTY IMAGES

Най-големият археологически музей в света, Големият египетски музей, трябва да отвори врати по-късно тази година (или в началото на 2023 г.). Построяването на това ослепително място, близо до пирамидите в Гиза, струва повече от милиард долара. Музеят ще съдържа голяма част от древните артефакти на Египет, включително съкровищата от гробницата на Тутанкамон.

Висока 9 м и тежаща 83 тона статуя на фараон Рамзес II от XIII век пр.н.е. е главната атракция в новия Голям египетски музей, показан тук в процес на...

Висока 9 м и тежаща 83 тона статуя на фараон Рамзес II от XIII век пр.н.е. е главната атракция в новия Голям египетски музей, показан тук в процес на изграждане през 2019 г.

© ALAMY STOCK

„Толкова много обекти се обновяват, консервират и запазват“, казва египтологът и изследовател на National Geographic Нора Шауки. „Дори ходенето до пирамидите е по-приятно, с електрически автобуси, които ви отвеждат дотам, повече заведения за хранене и различни услуги.“

Въпреки че пострада по време на пандемията от COVID-19, Египет разполага със стабилна туристическа инфраструктура, което прави пътуванията тук по-лесни, отколкото бихте очаквали. Ето какво трябва да знаете, преди да тръгнете.

Безопасно ли е в Египет

Най-голямата опасност може да са екскурзоводите извън храмовете и гробниците и амбулантните търговци, предлагащи „безплатни“ сувенири и разходки с камили до пирамидите в Гиза. Извън това, улична престъпност почти няма. „Най-рискованото нещо, което ще направите в Египет, е да пресичате нашите оживени улици“, казва Шауки.

Докато на територията на Синайския полуостров, пустинните райони на запад от поречието на р. Нил (Западната пустиня) и областта Халаиб действат терористични групировки, тези райони не са близо до типичните туристически атракции в Кайро, Александрия, Луксор и Асуан.

Как да стигнете до топ забележителностите

Египет е голям - около два пъти по-голям от Франция. Затова ще е нужна комбинация от пътуване по въздух, река или суша, за да разгледате Кайро, Луксор и храмовете край река Нил.

Колата под наем е вариант, но не е препоръчителен. Въпреки сериозните инвестиции в подобрения на пътищата, знаците са непоследователни, а задръстванията - често срещани. Някои райони, като долината на Нил, изискват конвои за сигурност, а военните контролно-пропускателни пунктове са норма. Обиколките с екскурзовод и такситата са най-добрите начини за придвижване. Uber също работи в Кайро и Александрия.

10-дневно пътуване, фокусирано върху акцентите на Древен Египет, може да включва време в Кайро (пирамидите, музеите), Луксор (Долината на царете, храмовият комплекс Карнак) и круиз по река Нил.

Други места, които си струва да добавите към маршрута си, са курортни зони като Шарм еш-Шейх на Червено море или оазисни градове като артистичния Тунис Вилидж (на около два часа с кола от Кайро).

Какво да видите в Кайро освен пирамидите

Повечето пътешественици тръгват от Кайро, където множество музеи предоставят интензивен курс по египетска история. В обширната съвременна сграда, проектирана да прилича на древен ветроходен кораб, изграждането на Големия египетски музей отнема 20 години и повече от милиард долара. В неговите над 480 000 кв. м има повече от 100 000 артефакта, включително 5000 предмета от гробницата на „момчето фараон“ Тутанкамон.

Алеята на сфинксовете, участък от повече от 4300 м, свързващ храмовете на Карнак и Луксор, е обградена от повече от хиляда древни статуи на реални и м...

Алеята на сфинксовете, участък от повече от 4300 м, свързващ храмовете на Карнак и Луксор, е обградена от повече от хиляда древни статуи на реални и митични животни.

© GETTY IMAGES

Отворен от 1902 г., Египетският музей разполага със 100 галерии и повече от 170 000 артефакта, включително фигурки на животни, погребални папируси и стели, украсени с цветни йероглифи. Националният музей на египетската цивилизация, който дебютира през 2017 г., обхваща цялата история на Египет от праисторически времена до днес. Това е новото място за почивка на древните египетски мумии на владетели, чието преместване беше организирано като грандиозно събитие миналата година.

„Министерството на антиките и туризма положи феноменални усилия да открие нови археологически обекти и да направи по-стари места достъпни, като например Серапеум в Сакара и подземните галерии под стъпалата на пирамидата на Джосер“, казва Колийн Дарнел, американски египтолог и съавтор на книгата Egypt’s Golden Couple: When Akhenaten and Nefertiti Were Gods on Earth (в пр.:Златна двойка на Египет: Когато Ехнатон и Нефертити бяха богове на Земята).

Извън Кайро, Сакара е най-големият археологически обект в страната и дом на най-старата пирамида. Той предлага и нови открития, включително 59 запечатани саркофага и богато украсената гробница на Уатай (Wahtye) - висш жрец, починал през V век пр.н.е.

В Луксор, на 90 минути директен полет от Кайро, се намират величествените храмове на Карнак, както и пълната с гробници Долина на кралиците и Долина на царете, включително ослепителното погребение на Тутанкамон.

Алея на сфинксовете, дълга над 4300 м, наскоро беше отворена отново, демонстрирайки резултатите от десетилетия разкопки и реставрации. Ще ви трябват ден или два, за да проучите всичко. Луксор е и начална точка за круизи по Нил.

Заслужава си да пътувате с бързия полет или три часа с кола от Асуан (крайната спирка на повечето круизи по Нил), за да видите изсечения в скалата през XIII век пр.н.е. древноегипетски храмов комплекс Абу Симбел на езерото Насър. Първоначално храмът е бил разположен на западния бряг на Нил, но през 1964 – 1968 година при строителството на язовира „Насър“ той е разглобен и преместен на по-високо плато от оригиналното му местоположение, за да не бъде залят от водите на язовира. Храмът изглежда особено ослепително по време на вечерното светлинно и звуково шоу.

По време на Новото царство (1539-1075 г. пр. н. е.) владетели и благородници били погребвани в пустинята извън Луксор - в Долината на царете. Много от...

По време на Новото царство (1539-1075 г. пр. н. е.) владетели и благородници били погребвани в пустинята извън Луксор - в Долината на царете. Много от откриите 63 гробници са отворени за туристически обиколки на ротационен принцип, включително гробните камери на фараона Тутанкамон.

© GETTY IMAGES

Круиз по Нил

По река Нил пътуват лодки от времето на фараоните. В наши дни, от двудневен до петдневен круиз предоставя незабравима възможност да видите древни руини и съвременен селски живот. Можете да резервирате пътувания с баржи, параходи, частни яхти или dahabiyas - елегантни двумачтови ветроходи с четири до 10 каюти всеки. Обикновено лодки пътуват между Луксор и Асуан.

„Слизането по Нил ви дава поглед към миналото, а също така е бърз начин да видите много от крайречните храмове“, казва Шауки. Ще минете край ферми, където работниците все още орат полета с волове и ще видите птици като жерави и бели чапли.

Кога да отидете

По-голямата част от Египет има пустинен климат, което означава горещи дни и по-хладни нощи. Най-удобното време за посещение е между март и юни или в началото на есента (краят на септември до началото на октомври). „Но ако искате да разгледате египетските забележителности в по-интимна обстановка, юли и август са страхотни“, казва Жасмин Пада, египетски специалист от Kensington Tours.

Какво да облечете

В египетските градове ще видите жени, облечени във всичко - от бурки до дънки и потници. На повечето места туристите могат да носят скромно ежедневно облекло, но и мъжете, и жените трябва да покриват коленете, раменете и гърдите си, докато посещават джамии или други религиозни обекти. Добра идея е да носите лек шал.

Също така, почти винаги е слънчево и горещо, така че вземете шапка и слънцезащитен крем с висок защитен фактор (SPF).

Места за отсядане

В Кайро има достатъчно четири и петзвездни хотели, включително на водещи вериги, гарантиращи сигурност и портиери, които могат да ви насочат и посъветват, както и да резервират туристически обиколки.

Два луксозни исторически обекта – Winter Palace в Луксор (от около 1905 г.) и Асуанския хотел Old Cataract (от около 1899 г.) привличат много пътешественици в Луксор и Асуан. И двата предлагат атмосфера в египетски стил, съчетана с модерни удобства. По-малките къщи за гости също са вариант, особено в нубийските села около Асуан.