Нова находка преобръща историята на египетското мумифициране

Цивилизация

Древните египтяни извършват сложни мумификации на своите мъртви 1000 години по-рано, отколкото се смяташе досега. За това говорят нови доказателства, които могат да станат причина за пренаписване на историята.

Учен изследва мумията Хуви, открита през 2019 г.

Учен изследва мумията Хуви, открита през 2019 г.

© Снимка: Ian Glatt/National Geographic/Windfall Films

Запазеното тяло на високопоставен благородник на име Хуви (Khuwy) в Египет е открито през 2019 г. Това, което прави находката особено интересна, е фактът, че мумията е една от най-старите, намирани някога. Датирана е от епохата на Старото царство, което доказва, че египетските техники за мумифициране преди около 4000 години вече са много напреднали.

Смята се, че прецизността на процедурата на мумификация на тялото и използването на материали, като изключително фини ленени превръзки и висококачествена смола, са постигнати едва 1000 години по-късно.

„Ако това наистина е мумия от Старото царство, всички книги за мумификацията и историята на Старото царство подлежат на ревизия", казва проф. Салима Икрам, ръководителка на катедрата по египтология в Американския университет в Кайро и водещ експерт по история на мумификацията, пише The Guardian.

„Това напълно преобръща нашето разбиране за еволюцията на мумификацията. Използваните материали, техният произход и търговските пътища, свързани с тях, ще повлияят драматично на нашето разбиране за Древен Египет”, добавя тя.

„Досега смятахме, че мумифицирането в Старото царство е сравнително просто, основно с изсушаване, не винаги успешно, без отстраняване на мозъка и само понякога с отстраняване на вътрешните органи. Наистина, повече внимание се обръщаше на външния вид на починалия, отколкото на “интериора”. Също така, използването на смоли, е много по-ограничено в мумиите от Старото царство, регистрирани досега. Тази мумия е пълна със смоли и текстил, и създава съвсем различно впечатление за мумифициране. Всъщност това е по-скоро като мумии, датирани 1000 години по-късно.”

“Изгубените съкровища на Египет” на National Geographic

Това е едно от основните открития, на които ще бъдат посветени новите епизоди на документалната поредица на National Geographic “Изгубените съкровища на Египет”, стартираща на 7 ноември. Камерите проследяват международен екип от археолози по време на тяхната работа в сезона на разкопките в Египет. Новото откритието за мумифицирането ще бъде представено в четвърти епизод, озаглавен “Възходът на мумиите”. Той ще се излъчи на 28 ноември.

Икрам, заедно с нейния колега археолог д-р Мохамед Мегахед участват в епизода. „Ако наистина е Хуви, това е пробив в историята на Древен Египет“, казва Мегахед.

Откритието на мумията в пищна гробница в египетския некропол Сакара, е заснето в предишния сезон на National Geographic. Той проследява и стъпките на нейното датиране и анализ. Йероглифите в гробницата разкриват, че тя принадлежи на Хуви, който е роднина на царското семейство, управлявало Египет преди повече от 4000 години.

Древните балсаматори къпят телата в скъпи смоли от дървесен сок, който запазва плътта, преди да увият трупа. При тази мумия са използвани висококачествени смоли и тя е увита с възможно най-висококачествените бинтове.

„Изключително е. Единственият път, когато съм виждала толкова много от този материал с добро качество, е пo време на управлението на XXI династия", казва Икрам в поредицата на National Geographic. А XXI династия на фараоните на Древен Египет царува повече от 1000 години след Хуви.