Нова книга предполага, че Иисус е бил сакат

Цивилизация

Образът на Иисус е най-рисуваният в западното изкуство, а художниците досега са го представяли предимно като красив, висок мъж с дълги къдрици и замечтани, сини очи.

Галерия | Нова книга предполага, че Иисус е бил сакат

Вижте 5 снимки

Mакар от направените досега проучвания по юдейските земи да знаем, че този образ е погрешен, предпочитаме да продължим да вярваме, че Иисус е имал безспорна харизма.

Новата книга на британския историк и професор Джоан Тейлър, озаглавена “What Did Jesus Look Like?”  („Как е изглеждал Иисус“) представя противоречивата теория, че назаретянинът далеч не е изглеждал така добре.

Галерия | В търсене на истинския Иисус

Вижте 10 снимки

Въз основа на исторически документи Тейлър заключава, че липсата на описание на лицето на Иисус в Библията, за разлика от други личности като Мойсей и Давид, говори много.

Всъщност единственото физическо описание на Христос преди разпъването му е само един ред в Книгата на пророк Исаия, който гласи: „Не притежаваше нито красота, нито величественост, които да ни привличат към Него, нищо във вида му не подсказваше, че трябва да го следваме“.

Според нея Иисус „вероятно е бил около 1,64 метра висок, слаб и мускулест, с маслиново кафява кожа, тъмнокафява към черна коса и кафяви очи.“ Това съвпада и с антропологическите данни, които определят Иисус между 1,55 метра и 1,65 метра с тегло между 57 и 63 килограма.

Тейлър стига до заключенията въз основа на изследване на скелетни останки в Юдея и Египет. „Иисус най-вероятно е изглеждал като човек от Близкия Изток. Юдейците по негово време биологически са се доближавали до иракските евреи от съвремието ни.“

Ранните години на Иисус - какво знаем?

Вижте повече

Ранните години на Иисус - какво знаем?

Знаем, че Иисус е израснал в Назарет и че Йосиф е бил дърводелец. Ако това е вярно, то и Иисус като първороден син на Йосиф несъмнено...

Според авторката, тъй като Иисус е работел на открито като дърводелец до към трийстата си година, по-вероятно е да е бил мускулест и як, отколкото тънък и строен, както го описват западните художници.

Едно от най-противоречивите твърдения в книгата на Тейлър обаче е – освен че автрката оспорва представата за красивия му образ – е вероятността да е бил по някакъв начин сакат.  Според нея е много вероятно Иисус да е носил белези в резултат на дърводелството, тъй като занаятчиите от онова време често се наранявали по време на работа. Случвало се счупени ръце да не зарастнат правилно, а накуцванията и нараняванията на очите били обичайни.

Не за първи път учени оспорват образа на Иисус като бледолик, синеок и рус, както често е описван и популяризиран в европейската култура.

През 2015 г. Ричард Нийв, учен от Университета в Манчестър, използва  криминалистични и археологически доказателства, за да възстанови лицето на Христос. В резултат се получава изумителна фигура на мургав човек от Близкия Изток, която експертите определят като най-точния портрет на Божия син.