Нова болест: „Дрънкорексия“- да спестяваме калории денем, за да пием вечерта

Наука

В австралийско проучване един на всеки трима студенти казват, че редовно и систематично спестяват калории, за да могат да пият повече без да качват килограми.
© Снимка: iStock

Виното, бирата и коктейлите съдържат много калории – и поради това се считат за храни, от които се пълнее. За да могат да пият през уикенда например без да качват килограми много млади жени предприемат драстични мерки: ядат по-малко през деня, за да могат да консумират калориите под формата на алкохолни напитки вечерта.

 „Дрънкорексията“, както учените от Университета Южна Австралия наричат това явление, се състои от думите drunk (пиян) и anorexia и означава разгулно пиене на празен стомах. Проучването, сега публикувано в журнала Australian Psychologist, сочи, че от близо 500 участници, почти една на всеки три млади жени на възраст от 18 до 24 години редовно и систематично спестяват калории, за да могат по-късно да пият алкохол. 83% от всички интервюирани жени заявяват, че са го правили най-малко веднъж в живота.

Според учените типичното при „дрънкорексията“ е систематично да се проупскат цели хранения, да се консумират напитки без калории или да се тренира целенасочено, за да се компенсират калориите в напитките. Често засегнатите от болестта пият прекомерни количества алкохол на празен стомах. Освен това, ако пие на празен стомах, човек се напива по-бързо.

Клиничният психолог и ръководител на проучването, Алишиа Пауъл-Джоунс е разтревожена за честотата на явлението сред австралийските студенти. „Прекомерното консумиране на алкохол в комбинация с рестриктивни или нарушени хранителни навици е изключително опасно“, казва тя.

Това драстично може да увеличи риска от развитието на сериозни физически и психически последици. Сред тях са цироза на черния дроб, хранителен дефицит, увреждания на сърцето и мозъка, загуба на паметта, припадъци, депресии и когнитивен дефицит.