Нов музей в Стокхолм развенчава митове за викингите

Цивилизация

Нов музей "Животът на викингите" отвори врати в шведската столица. Културното заведение се намира на остров Юргорден, в близост до музея на музикалната група АББА и на кораба „Васа“ от XVII век.
Викингски воин - възстановка
Снимка: iStock
Викингски воин - възстановка Снимка: iStock

Целта на създателите му е да разсеят митовете за викингите, украсяващи историите с неверни факти.

Пример за това са рогата върху шлемовете им, каквито всъщност не е имало, разказва директорът на музея Улф Ларсон.

По неговите думи необходимостта от такова място е голяма, тъй като всяка година множество туристи посещават Стокхолм, запленени от предците на скандинавците, но без да могат да получат толкова много знания наведнъж.

Галерия | Второ издание на TАЙНИ И ЗАГАДКИ в световната...

Вижте 10 снимки

„В нашата страна викингите са най-митологичните и обичани герои, но много от информацията, ползвана от филмовата и туристическа индустрии, не е базирана на научни доказателства, а на нечие въображение. Тук работим с истината“, посочва един от отговорниците на музея Дик Харисън.

Експозицията разказва подробно за историята на скандинавските племена. В центъра на главната зала стои фигурата на мускулест викинг – войник и земеделски производител, живял през Х век. Останките му са намерени в една от могилите на Сигтюна, а образът му е възпроизведен след извличане на ДНК данни.

Посетителите могат да видят как са се хранили тези хора, как са изкарвали прехраната си, какво облекло са носили, какви са били техните нрави и обичаи. Има и няколко интерактивни инсталации.

Любопитните граждани имат възможността да направят 11-минутно пътуване с влак из древните земи.

Гидовете ще са на разположение на няколко езика, а посещението струва около 20 евро. Очаква се всяка година музея да разглеждат близо 450 хил. души. /ТАСС