Нощен бар

Природа

През сухия сезон в Панама балсовото дърво отваря цветове по залез-слънце, хранейки най-разнообразни животни.
Текст: Натали Анджиър; Снимки: Кристиян Зиглер
Текст: Натали Анджиър; Снимки: Кристиян Зиглер

Галерия | Нощен бар

Вижте 12 снимки

 

Клуб „Балса" е любимият бар на о-в Баро Колорадо, а аз съм подранила за часа на безплатните напитки. Намирам се в Центъра за тропически изследвания към института „Смитсониън". Часът е 15,45 и съм кацнала на 30-метрова импровизирана кула срещу едно дърво от вида Ochroma pyramidale с горе-долу същата височина. По-известна като балсово дърво, Ochroma се среща в много латиноамерикански страни и е източник на лека дървесина, използвана за направата на модели на динозавърски скелети, пръчки за ескимо и на сала на Тур Хейердал - „Кон-Tики".
Клонките на моя благороден екземпляр са превити от стотици цветове в различна степен на разцъфналост - кафяви пъпки със силно издължена капковидна форма, неотворени волути с връхчета в сметанов цвят като ванилов сладолед във фунийка и напълно развити цветове, които разцъфват нощем и тъкмо сега разтварят широко петте си месести венчелистчета, за да разкрият покритите си с полени тичинки, обградени от дълбоко 2 см кладенче с хранителен, течен като сироп нектар.
Шум на листа и порой от писукания, гукане и бърборене - разбира се, това са капуцините. Тези маймунки са прословути с хитростта и изобретателността си. И когато в Панама удари часът на безплатните напитки, можете да сте сигурни, че те са първите, които се нареждат на бара - 25 в редица по един, за да гаврътнат първите питиета. Небрежните възрастни и наглите подрастващи отпред, а майките с вкопчени в тях бебета - отзад. Няколко спират, за да ми отправят агресивна човекоподобна усмивка, но повечето директно се заемат със задачата. Хващат крайчетата на разтворените цветове, завират глава вътре и вкопчвайки се като вампири, пресушават нектара.

Август 2012

Вижте повече

Август 2012