Нормалността е с две лица

От редактора

февруари | от редактора

Красимир Друмев

Когато моят приятел Стефан Марков, един прекрасен художник (отиде си рано от този свят), виждаше наши съграждани да се помайват пред някакъв проблем, а сетне, когато ножът е опрял до кокала, да запретват ръкави и да го решават, той присмехулно поклащаше глава и казваше „Човек от зор и птичка става“.

Сещах се за този израз, когато следях с каква бързина създаваха ваксините срещу Ковид-19. Ах, как исках всички ние, цялото население на планетата, да излезем по балкони и улици и да запеем „Ода на радостта“. Беше ме обзело опияняващо чувство на възторг. За по-малко от година Човекът с главна буква беше принудил един непознат, коварен и много опасен враг да развее бялото знаме на поражението. Човечеството беше доказало собствената си сила.

И какво сега? Нашият копнеж е да се върнем към нормалността, както патетично се изразяват доста политици. Ала монетата има две страни. Едната е на доброто, другата – на злото. Ще направим ли така, че поучени от трагедията на пандемията, да запретнем ръкави и с ироничния призив „Човек от зор и птичка става“ да се захванем ентусиазирано да борим другите глобални бедствия и заплахи. Покрай коронавируса те отидоха в периферията на нашето внимание, но от това не станаха по-малко опасни. Възможно е да намалим замърсяването на планетата, глада, болестите и още много бедствия. Как? Просто като не гледаме пред носа си и не живеем егоистично ден за ден. Рецептата е една и съща – нужна е глобална и конкретна ВИЗИЯ. Науката знае как, но правителствата обичайно си имат други грижи. Да бъдат спечелени президентски или парламентарни избори, да се постигне една или друга търговска сделка. А през това време планетарните заплахи открито или подмолно си действат, стават все по-страшни. Жадуваното от всички нас връщане към нормалността трябва ли да означава и връщане към привичното ни подценяване и дори пренебрегване на всички тези и много други глобални трагедии? Победата над Ковид-19 не е просто едно медицинско постижение. Тя е символ. Тя ни показа, че отровните неща в нашия живот могат да бъдат разчистени, ако не гледаме само да спечелим момента. Защото така губим бъдещето.

А с него губим себе си.

Февруари 2021

Вижте повече

Февруари 2021