Ноември Кидс 2022

Списания National Geographic KIDS

Най-дебелата мечка в ноемврийския брой на National Geographic Kids България

Зима иде, мечо дебелее

За да оцелеят през идващата зима, кафявите мечки трябва да натрупат килограми, така че да могат да проспят седемте месеца, по време на които трудно се намира храна. Щом дойде Седмицата на дебелите мечки в края на септември – началото на октомври, някои кафяви мечоци тежат близо 500 кг.National Geographic Kids ти разказва за живота на мечките в Националния парк и резерват „Катмай“ в Аляска.

Тайната история на шоколада

Дълбоко в джунглата на Южна Америка има… шоколадово дърво! От клоните му висят 30-сантиметрови яркожълти шушулки. Вътре има малки горчиви зрънца, които дават името на дървото – какаово дърво. Именно от тези зрънца правим шоколад. National Geographic Kids ти представя 9 сладки факта, които се топят в устата ти.

„Леденият“ замък

Сякаш снежни скали са надвиснали над една долина в провинция Денизли, Турция. Сред привидно ледените урви се крият малки тюркоазеносини езерца – сякаш части от цялото образувание се топят. Но там изобщо не е студено. Всъщност температурата на водата понякога достига 50°С. И скалите не са заледени, ами са от варовик. National Geographic Kids ти обяснява защо Памуккале е магнит за туристите.

30 любопитни факта за света

Знаеш ли, че преди XV век европейците смятали южното португалско крайбрежие за края на познатия свят? Чувал ли си, че преди около 12 000 години Сахара била покрита с милиони дървета? А известно ли ти е, че около 70% от сладката вода на Земята е замръзнала в ледената шапка на Антарктида? National Geographic Kids ти предлага поразителни факти за света.