Ноември 2010

Списания - статии NG KIDS All Issues NG KIDS Articles

към аудиофайловете 

Великото пътешествие на животните в новия брой на NATIONAL GEOGRAPHIC KIDS БЪЛГАРИЯ

Големите миграции на животните. Всяка година огромни групи диви животни поемат рисковете на пътуването. Някои преследват дъждовете, за да стигнат до тучните пасища. Други бягат от убийствените летни жеги и зимни студове, а много се срещат, за да се чифтосат и да създадат следващото поколение. И всички тези галопиращи, плуващи и летящи създания са тласкани от една и съща важна за съществуването им истина: не тръгнат ли на път, все едно животът им е минал напразно. Виж разказа за техните миграции на страниците на NG Kids България.

Лешояд с героично име. Лешоядите са естествените санитари в природата. Преди около век в България се срещали хиляди от тези птици, но през последните десетилетия броят им непрекъснато намалява. За да научат кои са миграционните пътища и местата за зимуване на египетските лешояди, природозащитниците от Българското дружество за защита на птиците поставиха сателитен предавател на младия лешояд Спартак. Прочети още за Спартак и целите на учените на страниците на новия брой на NG Kids България.

Мечка с огромен език. Малайският мечок Римба крие шокираща тайна в устата си - език, дълъг 30 см. На посетителите на зоопарка Римба вероятно им изглежда странен, но дивите малайски мечки не могат да оцелеят без езиците си. За разлика от другите мечки, които прекарват повечето време на земята, малайските живеят най-вече по дърветата. Държат се с лапи за клоните и ловят насекоми с език или ближат мед. Научи още за Римба и неговите невероятни умения от рубриката „Удивителни животни" в новия брой на NG Kids България.

Спасяване на животни в беда. Всеки ден животни се заплитат и заклещват в неща, които небрежни хора за захвърлили сред природата. Освен че замърсяват околната среда, всичките тези наглед безобидни въжета, рибарски корди и кукички, полиетиленови пликове или кофички се превръщат в смъртоносни капани за бозайници, птици и риби. Хората не проумяват, че боклукът може да донесе големи беди, казват спасителите на животни в беда. NG Kids България ви представя разказите им за няколко такива спасителни операции.

И още много интересни разкази, идеи, факти, забавления, конкурси и кръстословици на страниците на NG KIDS България.

English for kids оставя подбрана част от текстовете в списанието в оригинал, което е хитър начин неусетно да се овладее английски език. Преводът на фразите на български език е поместен на страница 37 в списанието.

Ноември 2010

Вижте повече

Ноември 2010