Нобеловите награди няма да имат квоти за пол или етнос

Цивилизация • от

Йоран Хансон, генералният секретар на Кралската шведска академия на науките, присъждаща Нобеловите награди, изключва квотите за пол или етническа принадлежност при избора на лауреати.

Rазследващата журналистка Мария Реса от Филипините, която тази година разделя Нобеловата награда за мир с руския журналист Дмитрий Муратов.

Rазследващата журналистка Мария Реса от Филипините, която тази година разделя Нобеловата награда за мир с руския журналист Дмитрий Муратов.

© Instagram / christineamourlevar

От създаването им през 1901 г. само 59 Нобелови награди са спечелени от жени, което се равнява на 6,2 % от всички отличия, пише The Guardian.

Хансон признава, че има „толкова малко жени“, но подчертава, че в крайна сметка наградата ще отива при тези, които „се смятат за най-достойните“, казва той пред Агенция Франс Прес.

„Решихме, че няма да имаме квоти за пол или етническа принадлежност. Искаме всеки лауреат да бъде признат... защото е направил най-важното откритие, а не поради пол или етническа принадлежност. И това е в съответствие с духа на последната воля на Алфред Нобел”, казва Хансон.

Той подчертава, че Академията гарантира, че „всички заслужили жени ще получат справедлив шанс да бъдат оценени за Нобелова награда“ и допълва, че са положени „значителни усилия“ за насърчаване на номинациите на жени учени.

„Тъжно е, че има толкова малко жени нобелови лауреати и това отразява несправедливите условия в обществото, особено в миналото, но и днес, когато те продължават да съществуват. И има още много неща за вършене“, казва той.

„Ще направим така, че все по-голяма част от жените учени да бъдат номинирани. Но имаме нужда от помощ и обществото трябва да помогне тук. Нуждаем се от различно отношение към жените, които се занимават с наука... за да имат шанс да направят тези открития, които се награждават."

Тази година единствената отличена жена е разследващата журналистка Мария Реса от Филипините, която поделя Нобеловата награда за мир с журналиста Дмитрий Муратов.

Мария Реса завършва Принстънския университет, след което последователно ръководи местните бюра на CNN във Филипините и в Индонезия. През 2012 г. основава независимата новинарска медия Rappler, откъдето отправя критики към властта във Филипините. В резултат на това, лицензът на Rappler е отнет, а Реса е осъдена на шест години затвор "за клевета".


Тази година нито една жена не получава приза за наука, докато миналата година Еманюел Шарпaнтие и Дженифър Даудна стават лауреатки по химия, а Андреа Гез по физика. Още една година по-рано Естер Дюфло е отличена в икономическите науки.

„Имайте предвид, че само около 10 % от преподавателите по естествени науки в Западна Европа или Северна Америка са жени и дори по-малко в Източна Азия“, добавя Хансон.

Носители на Нобелова награда за 2021 г.

Нобелова награда за физика 2021 г.

Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман „за физическото моделиране на климата на Земята, количествено определяне на променливостта и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне“.

Джорджо Паризи „за откриването на взаимодействието на безредие и колебания във физическите системи от атомни до планетарни мащаби“.

Нобелова награда за химия 2021 г.

Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън „за развитието на асиметрична органокатализа“.

Нобелова награда за физиология или медицина за 2021 г.

Дейвид Юлий и Ардем Патапутиан „за техните открития на рецептори за температура и допир“

Нобелова награда за литература 2021 г.

Абдулразак Гурна „за безкомпромисното и състрадателно проникване в ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“.

Нобелова награда за мир 2021 г.

Мария Реса и Дмитрий Муратов „за усилията им да защитят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и траен мир“.

Награда Sveriges Riksbank за икономически науки в памет на Алфред Нобел 2021 г.

Дейвид Кард „за емпиричния му принос към икономиката на труда“.

Джошуа Д. Ангрист и Гуидо У. Имбенс „за методологичния им принос към анализа на причинно-следствените връзки“.

Списък на всички нобелови лауреати от 1901 г. до днес.