Националното географско дружество (NGS) отблизо

Националното географско дружество(NGS) е създадено във Вашингтон, окръг Колумбия, през януари 1888 г. с цел „разширяване и разпространение на географското познание”. Днес дружеството вдъхновява хората да се грижат за планетата и разпространява знания чрез своите списания, телевизионни програми, филми, книги, DVD-та, радиопредавания, карти, изложби, събития на живо, училищни програми, експедиции и интерактивни медии.

Списанието National Geographic, официалният журнал на Националното географско дружество, се издава на английски и на 39 други езика.

National Geographic Traveler, най-четеното списание за пътешествия в света, предоставя уникална информация за пътувания и туризъм, както и изключителни фотографии.

National Geographic Kids, мултитематично списание за деца от 6 до 14 години, публикуващо предимно фотоматериали, позволява на малките читатели да се забавляват и същевременно да научават интересни неща за света. National Geographic Little Kids за деца в предучилищна възраст дебютира през март 2007 г.

От издаването на първата си книга през 1907 г. Националното географско дружество е публикувало над 2000 заглавия на 31 езика. Специалните фотографски колекции и атласи са винаги във фокуса на изданията на дружеството, но освен това то издава и книги с най-различна тематика – от човешкия разум, през световната история и култури, до Космоса.

От 1890 г. насам Националното географско дружество е спонсорирало над 11 000 научноизследователски проекта. През 1998 г. е сформиран Съвет по експедициите е сформиран през 1998 г. с цел насърчаването на проучвания и експедиции, особено в неизследваните части на света. Друг дарителски орган – фондът за опазване на околната среда National Geographic Conservation Trust – беше основан през декември 2001 г. за подпомагането на новаторски дейности за опазване на околната среда в цял свят.

През 1995 г. National Geographic публикува първото си чуждоезично издание в Япония. Сега вече има 39 местни издания на списанието и то се чете от над 60 млн. души по целия свят. Телевизионният канал National Geographic достига до 440 млн. домакинства на 48 езика в 171 страни.

На 13 януари 2013 г. Националното географско дружество празнува 125-та си годишнина, както и еволюцията си от малко научно издание до една от най-големите в света образователни и научни организации.

За повече информация посетете www.nationalgeographic.com