Невероятната история на спасен в България орел разкрива доброто и злото у човека

България Природа

Това е разказ за премеждията на един ястребов орел и за човека, който е причина както за неговото страдание, така и за щастливата развръзка в живота му. В хода на историята пътищата си пресичат трафиканти, органи на реда, съдебна система, природозащитници.

През 2010 г. главният герой в историята - ястребов орел (заедно с още една птица от същия вид) е заловен на ГКПП Видин–ферибот. Така опитът да бъде изведен от страната с фалшиви документи е предотвратен. Орелът е настанен в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани, където заедно със своя побратим изчакват 10 години да се реши съдбата им.

За цялото това време се преминава през различни инстанции на съдебната система у нас. През 2019 г. двете птици най-накрая са освободени както документално, така и физически. Те политат в небето на Испания, а еколозите от GREFA избират остров Майорка за втори дом на нашия герой, като част от програмата за подпомагане на вида в страната. Испанските природозащитници кръщават орела Иво. Докато Иво живее на острова, той си обособява малка, собствена територия. И така до миналото лято, когато женска птица от същия вид започва често да посещава територията му, а от октомври се настанява трайно в нейните предели.

Ето че сага предстои и най-щастливата развръзка – испанските природозащитници очакват птиците да се размножат тази пролет.

Случаят вдъхва сили и увереност на екипа на Зелени Балкани, че дори понякога сутиацията да изглежда безнадеждна, усилията си заслужават. И чудесата се случват, нужно е само малко да им помогнем.

Този път добрите герои са: митническият служител Вячислав Ангелов и Гранична Полиция, които задържат закононарушителя; екипът на Спасителния център за диви животни, които без да жалят време, сили и енергия присъстват на всяко заседание на окръжния съд във Видин през всички дълги 10 години; МОСВ, НПМ–БАН, Лазар Петрунов, които съдействат за експертизи, становища и процедурата по транспортирането до Испания; Окръжна прокуратура Видин; испанските колеги на екипа на Зелени Балкани от GREFA.

Тази десетгодишна одисея е показателна за това какво означава работа в екип, но и за това как не трябва да се случват нещата на ниво съдебна система, и как само от упоритостта на шепа хора може да зависи съдбата на живи същества.