Непознатият Иван Евстратиев Гешов

Цивилизация

Иван Гешов е единственият министър-председател, работил за България в годините от 1911 до 1913 г., без да вземе една стотинка заплата. Той е пътувал през целия си живот по държавни дела на страната.
Гешов е построил и първото студентско общежитие в София.
Гешов е построил и първото студентско общежитие в София.

Това каза Даниела Стоичкова, която работи в Научния архив на Българската академия на науките по повод отбелязването на 170 години от рождението на Гешов и честването на 150 години от създаването на академията на науките.

Галерия | Първата българска колоездачна група

Вижте 3 снимки

Стоичкова казва, че Гешов е и английски поданик, но въпреки това посвещава живота си на България. Също така той е бил приеман на лична аудиенция от английската кралица. „В завещанието, което оставя на своите деца, в първия му лист, оставя препоръки как да работят за благото на държавата, как трябва да работят за добруването и сдружаването на славянските синове. Той е радетел за балканското сътрудничество и славянското единение“, разкрива Стоичкова.

Иван Гешов не остава в историята само като министър-председател на България. „Два пъти той е бил председател на Народното събрание, бил е народен представител в няколко парламента, бил е лидер на Народната партия, два пъти е министър на финансите и управител на БНБ. Като министър-председател изпълнява функцията и на външен министър“, обясни още тя.

Това, което свързва Гешов с БАН е, че по негово желание Българското книжовно дружество се превръща в БАН като за целта плаща 120 000 златни лева дългове на дружеството към банките с единственото желание то да се превърне в академия. Освен това той е построил и първото студентско общежитие в София. По негова воля в него са настанявани деца на загиналите офицери. Гешов им е плащал храната, дрехите, университетските такси и им е купувал учебниците с единственото условие да имат успех над 4. Сградата се намира на столичната ул. „Граф Игнатиев“ в близост до паметника на Патриарх Евтимий.

Късметът на Марко Тотев

Вижте повече

Късметът на Марко Тотев

Марко Тотев бил блестящ адвокат и нямал нито едно загубено дело. Името му обаче станало нарицателно за лош късмет.

Стоичкова обръща внимание и на един много важен факт, а именно, че презимето му не е Евстатиев, както мнозина го познаваме, а Евстратиев. „Предполагам, че така го наричат заради благозвучие, но това е много груба грешка. Баща му се казва Евстрати и така той кръщава първородния си син“, обясни Стоичкова.

За живота и делата му разказва и изложба, която се намира във фоайето на академията и ще остане там до края на месеца. „В оригиналните документи във витрините може да се види оригиналният протокол, с който той приема ковчежничеството на Българското книжовно дружество. Сред експонатите може да се видят още писмата между него и Марко Балабанов, една изключително рядка снимка, на която е най-малкият му син Никола със съпругата му Рада и една негова снимка, която е притежание на архива на БАН и рядко се показва“, заяви архивистът.

135 години от първия Закон за печата

Вижте повече

135 години от първия Закон за печата

На 11 февруари се навършват 135 години от приемането на първия Закон за печата в България.

По повод годишнината предстои да излезе от печат и том 1 от поредицата на Научния архив на БАН „Дигитални колекции“, посветена на Гешов. С нея Архивът си поставя за цел да популяризира делото на редица български общественици, имащи отношение към Академията, като показва документите, които се съхраняват за тях във фонда й. На 7 март, когато Гешов умира, ще бъде отслужена панихида в църквата „Света София“. /БГНЕС