Непознатата Северна Корея

Цивилизация

Известният фотограф Дейвид Гутенфелдър показва чрез снимките си как спортът и рекреацията са станали част от ежедневието на хората в Северна Корея.

Галерия | Непознатата Северна Корея

Вижте 13 снимки

Фотографът Дейвид Гутенфелдър е един от малкото западняци, прекарали значително време в Северна Корея. Той започва да пътува в тази изолирана страна през 2000 г. и помага за отварянето на бюро на Associated Press в Пхенян през 2012 г. Той забелязва културна промяна в столицата на страната през последните няколко години.

„Ролери и Северна Корея – преди време тези две неща бяха несъвместими“.

Гутенфелдър казва, че откакто Ким Чен Ун става върховен лидер през 2011 г. се полагат усилия Пхенян да стигне международните стандарти. Важна част от тези усилия е акцентът върху спорта и рекреацията, което в повечето случаи означава ролери.
„Не мога да преброя колко площадки за каране на ролери вече има в страната“, казва Гутенфелдър. „Започна да кара най-напред елитът, но спортът наистина се разпространи из цялата страна. Сякаш това беше внезапен порив хората да излязат, да играят и да си почиват.“

Севернокорейците имат много малко свободно време: повечето от тях работят по шест дни в седмицата и имат ограничен избор какво да правят извън работа. Но, както се вижда от снимките на Гутенфелдър, севернокорейците не само карат ролери – те танцуват, играят баскетбол,  плуват, участват в пиеси. „ Повечето от тези дейности са за висшата класа“, посочва Гутенфелдър, „но все повече хора се включват.“

Дейвид Гутенфелдър печели трето място в конкурса World Press Photo през 2016 г. в категория "Дългосрочни проекти".