Непалски шерп счупи собствения си рекорд по изкачване на Еверест

Природа

Шерпът Ками Рита изкачи за 25-ти път връх Еверест. Така той успя да подобри собствения си рекорд по най-много изкачвания на най-високия връх в света, съобщи германският таблоид „Билд”.

Рита заедно с още 11 шерпи водачи изкачиха върха на 7 май.

Последния си рекорд с 24-тото изкачване на Еверест непалецът постави на 21 май 2019 г.

Рита и неговият екип бяха първите катерачи, които достигнаха върха тази година. Пътят до там все още е заледен, но за опитния Рита това не е проблем. Заедно с останалите членове на групата укрепиха въжетата по пътеката, за да може по-късно този месец и други желаещи да се изкачат до Еверест, пише изданието.

През изминалата година заради пандемията от коронавирус подстъпите към високия 8 848 м връх от южната страна в Непал и от северната в Китай бяха затворени. През тази година Непал издаде разрешения за катерене на 408 чуждестранни алпинисти, въпреки силното огнище на COVID-19.

Китай отвори северния склон за няколко десетки алпинисти, които трябва се тестват за коронавируса и да спазват дистанция, докато се катерят.

51-годишният Рита изкачил Еверест за първи път през 1994 г. и оттогава го прави почти всяка година.

Баща му е един от първите шерпи, а Рита решил да тръгне по неговите стъпки.

Освен рекорда си с 25 изкачвания на Еверест, Рита е покорил и някои други от най-високите върхове в света, включително K-2, Чо Ойю, Манаслу и Лхотце.

Рита е бил в базовия лагер на Еверест през 2015 г., когато лавина затрупа лагера, при което загиват 19 души. След тази трагедия семейството му настоява той да спре да се катери, но Рита категорично отказва да ги послуша. /БГНЕС

Катманду / Непал

Не тълпата убива хората на Еверест, казва Ками Рита Шерпа

Вижте повече

Не тълпата убива хората на Еверест, казва Ками Рита Шерпа

Ками Рита Шерпа познава Еверест по-добре от всеки друг. Той е изкачил най-високия връх в света 24 пъти – досега никой не е изкачвал върха повече...