Непалски катерачи изкачиха К2 през зимата – историческо постижение!

Природа

Непалски катерачи осъществиха „невъзможното“ изкачване на втория най-висок връх в света!
Нирмал Пурджа заедно с алипнистите, покорили върха
Снимка: публикувана с разрешението на Нирмал Пурджа
Нирмал Пурджа заедно с алипнистите, покорили върха Снимка: публикувана с разрешението на Нирмал Пурджа

Галерия | Непалски катерачи изкачиха К2 през зимата – историческо...

Вижте 5 снимки

от Freddie Wilkinson, National Geographic

Екип от 10 непалски катерачи стигна до К2, втория най-висок връх в света (8,611м), в събота, 16 януари. Това постижение, копнеж за мнозина, отваря нова глава в историята на алпинизма.

Разположен в пакистанската част на планината Каракорум, К2 е последният от 14-те най-високи върха в света с височина над 8000 метра, изкачен през зимата. Счита се, че той е най-труден и най-опасен поради техническите катерачески умения, нужни за изкачването му.

Галерия | Страхотно! Катерачи атакуват през зимата К2

Вижте 7 снимки

„Историческо събитие за човечеството, историческо събитие за Непал!“, пише Нирмал Пурджа в инстаграм около 5:40 пакистанско време в събота.

Постижението е резултат от забележителни съвместни усилия. Формират се два екипа - един под ръководството на Пурджа и друг под това на Мингма Г. Шерпа. В дните преди последната атака на върха двете групи обединяват сили, като решават да използват съвместна стратегия за слагане на въжета в горната част на върха и надежда да го изкачат заедно.

Изкачването на К2 през зимата е голяма гордост за местното планинарство. „Всички 13х8000 върхове са били покорени през зимата от международни катерачески екипи, така че за непалските алпинисти е страхотно постижение да изкачат К2 през студените месеци“, пише Пурджа от базовия лагер.

Галерия | Лавинна опасност слага край на полската експедиция към...

Вижте 5 снимки

 „Това непалско зимно изкачване на К2 посвещаваме на страната ни“, пише Мингма Г. в социалните мрежи. Според поста му, катерачите са изчакали да се съберат всички и заедно са стъпили на върха, пеейки непалския национален химн.

До върха са стигнали aлпинистите Мингма Гиале и Нирмал Пурджа Пун Магар, както и шерпите Гелие Шерпа, Мингма Давид Шерпа, Мингма Тензи Шерпа, Дава Темба Шерпа, Пем Чхири Шерпа, Килу Пемба Шерпа, Дава Тенжинг Шерпа и Сона Шерпа. 

Изкачването бележи ново поколение местни катерачи, които успяват да извършват амбициозни височинни изкачвания, разчитайки на спонсорство, социални медии и GoFundMe страници, за да финансират усилията си, вместо само да носят товара на търговски експедиции.

Галерия | От Княжево до К2

Вижте 15 снимки

Изкачването на К2 през зимата е много желана цел, след като всички други осемхилядници вече са покорени през най-студения сезон. Въпреки пандемията от коронавирус тази година над 60 души се събраха в базовия лагер на пакистанския връх Годуин Остин, в това число и търговска експедиция с 22-ма клиенти и 27 шерпи, организирани от непалската агенция Summits Treks

Докато Еверест е покорен от над 4000 души, до юни 2018 г. едва 367 са изкачили К2. Досега върхът не е изкачван в зимни условия.

За да стигнат до върха катерачите са били изложени на температури от минус 50 градуса по Целзий и силни ветрове, докато са изкачвали откъм южната страна. Няколко палатки и оборудване, оставени по време на подготовката за изкачването на върха, са били отнесени от вятъра миналата седмица.

Катерачи се готвят да изкачат най-смъртоносния връх на Земята през зимата

Вижте повече

Катерачи се готвят да изкачат най-смъртоносния връх на Земята през зимата

Екип, състоящ се от едни от най-добрите катерачи на света, се готви да изкачи един от най-смъртоносните върхове на Земята – постижение, неосъществявано досега.

За непалските алпинисти най-трудната част може да се окаже слизането. Статистиката сочи, че на всеки трима катерачки, изкачили К2, умира един, като в голяма част от случаите това се случва при слизане.

***

Българинът Атанас Скатов също е част от експедиция, която в момента се опитва да стигне до върха в зимни условия.

Междувременно от Каракорум идва и трагична новина - испанецът Сержи Минготе е починал след падане при слизане от лагер 1 към базовия лагер. Каталунският алпинист е един от хората, които опитват да помогнат на покойния Иван Томов да слезе от Лхотце миналата година. Минготе е опитен катерач и тръгва към върха „честно“ – без допълнителен кислород или помощ от шерпи, което в катераческите кръгове се счита за пуристки подход.