Необичайна испанска традиция

Цивилизация

Фестивалът Ел Колачо е смесица от католически и езически обичаи и има за цел да представи тържеството на доброто над злото.

Галерия | Необичайна испанска традиция

Вижте 6 снимки

от Gulnaz Khan, National Geographic

Веднъж годишно, в средата на юни, дяволът в испанското село Кастрийо де Мурсия полудява.

Фестивалът Ел Колачо е смесица от католически и езически обичаи и има за цел да представи тържеството на доброто над злото. Той датира от 1620 г. и се състои в неделята след празника Тялото и Кръв Христови. Произходът на празника не е ясен, но някои историци смятат, че вероятно е започнал като ритуал за плодородие.

По време на фестивала маскирани в червено и жълто „дяволи“ тичат по улиците на селото, обиждат минувачите и би удрят с импровизриан камшик от конска опашка. Когато тъпаните обявят пристигането на облечени в черно atabalero - набожни хора, които идват да прогонят злото, започва бягството на дявола, el salto del Colacho.

Бебета, родени през предишната година се слагат на матраци на улицата, а  маскираните мъже ги прескачат. При това своеобразно кръщение се счита, че дяволът поема греховете на децата и ги защитава от болести и нещастие. По време на празника зрителите също се отървават от лошия късмет за следващата година. След това бебетата се поръсват с розови листа и родителите си ги вземат обратно.

Първоначално във фестивала участвали само бебета от селото, но през последните години в Северна Испания се стичат хора от цял свят. Досега няма данни за пострадали, макар практиката да остава предмет на спор в Католическата църква.