Небесен спектакъл: Ярката Венера изгрява близо до полумесеца - кога да ги видите

Природа

Рано сутринта във вторник, 10 октомври, може да станете свидетели на красива гледка в източното небе, когато ярката Венера ще се появи изключително близо до изтъняващия полумесец.

Полумесецът ще се движи близо до Венера тази седмица.

Полумесецът ще се движи близо до Венера тази седмица.

© Източник: iStock

Около три часа преди изгрев слънце, ярката Венера и 17% осветен полумесец ще се появят само на 5 градуса един от друг, като двойката ще бъде лесно видима с невъоръжено око. Венера ще изгрее около половин час след Луната. Можете да проверите точните времена на появата им за вашето местоположение на Timeanddate.com.

Също така ще бъде възможно да се видят и няколко ярки звезди около полумесеца и Венера. Луната ще е заела позиция пред съзвездието Лъв, като ще се намира между двете най-ярки звезди в него – Регул и Алгиеба.

Регул е 21-вата най-ярка звезда в небето, която се намира на около 79 светлинни години от Слънчевата система, пише Live Science..

Алгиеба ще бъде четвъртата звезда, видима от другата страна на полумесеца. Тя се намира на около 130 светлинни години от Слънчевата система и е една от най-ясните двойни звезди в нощното небе, според Astronomy Now.