Наздраве! 9000 години любов към алкохола

Цивилизация

Алкохолът не е просто питие, което променя съзнанието. Още от самото начало той е основен двигател на човешката култура и подхранва развитието на изкуствата, езика и религията
Текст: Андрю Къри; Снимки: Брайън Финки
Текст: Андрю Къри; Снимки: Брайън Финки

Галерия | Наздраве! 9000 години любов към алкохола

Вижте 5 снимки

Ако сте немски производител на бира, бихте искали да познавате Мартин Царнков. Студентите идват в катедрата му в Мюнхенския технически университет, тъй като е от малкото места в тази страна, където могат да получат диплома по пивоварство. Някои от най-големите пивоварни в Германия идват при Царнков, за да измислят модни вкусове, да разработят нови бири или да си купят някой от стотиците му щамове мая. Лабораторията му се затваря с врата с код и е пълна със сложно химично оборудване и генетични секвенатори. Днес обаче той не работи с тях.

Вместо това го намирам надолу по коридора, надвесен над печка в кухнята на персонала, да побутва с черна пластмасова лопатка нещо, което изглежда като тава с меки овесени курабии. Те са направени от пивоварски малц – покълнали и изсушени ечемични зърна, смесени с пшеничено брашно и няколко лъжици квас. Царнков налива кафе и ми обяснява, че планът за деня е да пресъздаде бира по шумерска рецепта отпреди 4000 години.

Царнков, който започнал кариерата си като чирак в пивоварна, е и виден специалист по история на бирата. Той е едър мъж с прошарена брада, румени бузи, гръмък глас и корем, който опъва копчетата на карираната риза с къси ръкави. Напъхайте го в кафяви одежди и чудесно ще мине за средновековен монах – онзи, който отговаря за манастирските бурета с ейл. Например на абатството в непосредствено съседство – сградата на Царнков дели един хълм над мюнхенското летище с пивоварната „Вайхенщефан“, която била основана от бенедиктински монаси през 1040 г. и е най-старата функционираща без прекъсване пивоварна в света.

Не е необходимо да сте редовен посетител на Октоберфест, за да знаете, че Германия и бирата имат дълга съвместна история. Но Германия е отдавна свързана и с наденичките. Франция (също като по-голямата част от Европа) се заела сериозно да произвежда вино едва след като била завладяна от римляните и така и не погледнала назад – но освен това французите са известни и с любовта си към сиренето.

Дълго време повечето историци и археолози разглеждали бирата и виното по същия начин: като най-обикновени хранителни продукти – със сигурност важни, но не особено различни от наденицата и сиренето, освен че прекомерната консумация на алкохол е далеч по-вреден порок.

Алкохолните напитки били страничен продукт на цивилизацията, без съществена роля. Дори на своя интернет сайт Германската федерация на пивоварите е приела, че бирата вероятно е странична издънка на правенето на хляб от първите земеделци. Занаятът си заслужил повече внимание едва когато разцъфнал в средновековни абатства като „Вайхенщефан“.

>

Юни 2017

Вижте повече

Юни 2017