Находка от кораба на Черната брада разкрива читателските предпочитания на пиратите

Цивилизация

Рядко откритие от останките на кораба на известния пират Черната Брада, „Отмъщението на кралица Ана“, ни дава уникален поглед върху предпочитаните четива на пиратите.
Парченце хартия от потъналия кораб „Отмъщението на кралица Ана“, сравнено с книгата от която е откъснато.
Снимка: N.C. Department of Natural and Cult...
Парченце хартия от потъналия кораб „Отмъщението на кралица Ана“, сравнено с книгата от която е откъснато. Снимка: N.C. Department of Natural and Cultural Resources

Галерия | Находка от кораба на Черната брада разкрива читателските...

Вижте 10 снимки

Морските разбойници от кораба на Черната брада са обичали да четат приключенски романи – това доказва необичайна находка от оръдие на плавателния съд.

Бе установено, че намерени части от страници на потъналия кораб „Отмъщението на кралица Ана“ са фрагменти от книгата „Пътуване до южните морета“, написана от капитан Едуард Кук.

Галерия | Потънал испански галеон вероятно крие най-голямото съкровище, намирано...

Вижте 5 снимки

Корабът се разбил край Бюфор, Северна Каролина през 1718 г., а Черната брада бил убит няколко месеца по-късно по време на битка с британските морски сили в Памлико Саунд. Потъналият кораб бил намерен от частна изследователска компания през 1996 г., а изучаването му започнало година по-късно от North Carolina Department of Natural and Cultural Resources.

Къде са корабите на Колумб?

Вижте повече

Къде са корабите на Колумб?

Останките от „Ниня“, „Пинта“ и „Санта Мария“ все още не могат да бъдат открити въпреки десетилетията търсене.

Фрагментите били намерени сред натъпкани мокри парцали, открити по време на почистване на едно от оръдията през 2016 г.  Те вероятно служели за уплътнение на дървения тампон, който предпазвал дулото на оръдието от атмосферните влияния.

Учените успели да идентифицират шестнайсет хартиени парчета, върху седем от които имало четим текст. Анализът на текста навел специалистите на мисълта, че става въпроса за страници от книга. В крайна сметка те успели да различат думите „южен“ и „клафтер”, което предполага, че фрагментите са от морски или навигационен текст. Но една конкретна дума спомогнала за определянето на книгата, казва консерваторът Кимбърли Кениън.

Галерия | Опасни води

Вижте 16 снимки

„Думата Hilo беше ясна и написана с наклонен шрифт, което означава, че е вероятно име на някое място“. След много предположения изследователите установили, че липсващите части са от първото издание на „Пътуване до южните морета извършено през годните 1708, 1709, 1710  и 1711“ в което Кук описва своите приключения на борда на двата кораба Дук и Дукеса, плаващи под ръководството на капитан Уудс Роджърс.

Исторически сведения сочат, че поне някои от членовете на пиратските екипажи били грамотни. Капитаните и помощник-капитаните е трябвало да могат да разчитат навигационни карти, ракзазва Кениън. Тя също посочва, че пиратите вземали книги и от превзетите кораби и дори споменава дневника на Черната брада, който е бил откраднат след смъртта му.