Науката разкрива факти за мистериозните светкавици "гигантски струи”

Наука Природа

Светкавицата може и да отскача от облаците, вместо да се спуска надолу.

Червена и синя струя светлина, наблюдавани в гръмотевична буря.

Червена и синя струя светлина, наблюдавани в гръмотевична буря.

© Международна обсерватория “Джемини”/NOIRLab/NSF/AURA/A

Понякога при гръмотевична буря светкавиците се издигат нагоре, образувайки рядко срещан вид електрически разряд, известен като "гигантска струя", която свързва горната част на облаците с долния край на Космоса. Любителско заснемане на една конкретна светкавица от този вид предоставя възможност за по-добро разбиране за това как се формира мистериозното явление.

Екип от учени успяват да го проучат като комбинират информацията от сателитни данни, радиовълни и радар. Резултатите са публикувани в Science Advances. Отправна точка на изследването обаче става любителска снимка, направена от пасажер в самолет над Оклахома.

Кевин Паливек заснема светкавицата преди няколко години, казва водещият автор на изследването Леви Богс от Института за технически изследвания на Джорджия. “Казаха ми за снимката и реших да направя проучване."

Видеозаписът на гигантската струя над Оклахома. Кредит: Кевин Паливек/Богс и др. 2022 г./IFLScience

Светкавицата се образува в зона на върха на облак с размери около 50 на 50 км, на около 15 до 20 км надморска височина. След това тръгва нагоре, достигайки йоносферата - частта от земната атмосфера, която се простира от около 48 км над повърхността до границата на Космоса - на около 965 км, и която е съставена от електрически заредени частици, йонизирани от слънчевата радиация.

Гигантската струя в Оклахома прехвърля огромно количество заряд между облака и йоносферата, три пъти повече от максимума, който може да генерира обикновената мълния.

Тази гигантска струя е особена, защото се случва при гръмотевична буря над сушата, вместо над морето, където тези светкавици са по-често срещани. Но това може да подсказва и причината за образуването им.

Конкретната буря се характеризира с липсата на мълнии, които удрят земята. Това води до натрупване на електрически заряд в облаците, които създават условия за гигантски струи.

Всичко това показва за пореден път колко много неща не знаем за явленията и процесите, които протичат при бури в горните слоеве на атмосферата, пише IFLScience.