НАСА с две мисии по проучване на Венера

Наука

Националното управление по аеронавтика и космически изследвания на САЩ (НАС) избра две мисии за изследването на Венера. Целта им е да разберат как втората по отдалеченост от Слънцето планета е станала „подобна на ада”, при положение, че притежава редица характеристики, напомнящи тези на Земята.

© Снимка: NASA/JPL-Caltech

Според изявлението на НАСА, за подготовката на всяка от мисиите са отпуснати около 500 млн. долара, като и двете са планирани за 2028-2030 г.

В рамките на мисията DAVINCI+ експертите ще изследват атмосферата на планетата, която се състои основно от въглероден диоксид и азот, както и да определят възможното съществуване на океани на Венера в миналото. Мисията VERITAS ще картографира повърхността на планетата, като в случая НАСА разчита да проучи геоложката история на Венера и да разбере защо се е развивала по-различно, отколкото Земята.

Историята на проучванията на Венера от страна на САЩ датира от 1962 г., когато е изпратен космическият апарат „Маринер-2”. Последният американски апарат, изпратен с мисия да изучи планетата, е „Магелан”, изстрелян през 1989 г. с цел подробно картографиране на повърхността на Венера.

Венера е била подходяща за живот

Вижте повече

Венера е била подходяща за живот

Венера е най-горещата планета в нашата Слънчева система. При сравнително постоянна средна температура от 462 градуса по Целзий денем и нощем и въздушна среда, която се...