НАСА показа пробата от астероида Бену, която може да съдържа семената на живота

Наука

Пробата от потенциално опасния според НАСА астероид Бену, взета по време на мисията OSIRIS-REx, е представена за първи път на обществеността в Националния природонаучен музей при Института "Смитсониън" в САЩ във Вашингтон, окръг Колумбия.

Учени от НАСА отварят капака на контейнера с пробите, събрани от OSIRIS-REx, след завръщането на капсулата на Земята.

© Робърт Марковиц

Смята се, че пробата (100 до 250 грама скала), събрана от космическия кораб OSIRIS-REx, съдържа някои от най-ранните предшественици на живота, пише Live Science.

„Мисията OSIRIS-REx е невероятно научно постижение, което обещава да хвърли светлина върху това, което прави нашата планета уникална“, казва в изявление Кърк Джонсън, директор в Националния природонаучен музей във Вашингтон. „С помощта на нашите партньори от НАСА, ние сме горди да изложим една от тези забележителни проби за публиката за първи път."

Бену е потенциално опасен астероид, който има шанс 1 към 2700 да удари Земята през 2182 г. - най-високият шанс от всеки известен космически обект. Но учените се интересуват повече от това, което е уловено в космическата скала: възможните извънземни предшественици на живота на Земята.

„Това е най-голямата богата на въглерод астероидна проба, връщана някога на Земята“, казва администраторът на НАСА Бил Нелсън по време на пресконференция, проведена след връщането на пробата. „Въглеродните и водните молекули са точно тези елементи, които искахме да открием. Те са решаващи елементи във формирането на нашата собствена планета и ще ни помогнат да определим произхода на елементите, които биха могли да доведат до живот.“

Водата на Земята е по-стара от самата планета и вероятно е донесена тук от сблъсъци с астероиди и комети. Но водата вероятно не е единственият материал, донесен от астероид на Земята - градивните елементи на живота вероятно са доставени по същия начин. Бену е астероид от тип B, което означава, че съдържа големи количества въглерод и, потенциално, много от първичните молекули, довели до появата на живот на Земята.

Някои от тези градивни елементи - включително урацил, една от четирите нуклеотидни бази на РНК, са открити наскоро на астероида Рюгу (Ryugu) от космическия кораб Hayabusa2 на Японската агенция за аерокосмически изследвания, който се завърна на Земята със своята скална проба през 2020 г.

Пробата от Бену е събрана след почти две години търсене на място за кацане на скалистата повърхност на Бену. При контакта с астероида OSIRIS-REx изстрелва струя азот от своя механизъм за събиране на проби Touch-and-Go.

Експлозията предизвиква вдигане на камъни и прах около кораба, като част от тези скалисти отломки попадат в контейнер на борда на OSIRIS-REx. Последващ взрив по-късно издига OSIRIS-REx от повърхността на Бену и след като завършва няколко прелитания космическият кораб напуска астероида в посока Земята през май 2021 г.

“Смитсониън” е първият музей, който показва публично проба от Бену, заедно с върнатата капсула OSIRIS-REx и ракетата Atlas V 411, която я изстрелва. Пробата се намира в залата по геология, скъпоценни камъни и минерали Janet Annenberg Hooker. Изследователи от музея ще анализират и друга проба за признаци на предшественици на живота.

„След като се върнаха на Земята, без да бъдат излагани на нашата богата на вода атмосфера или на живота, който изпълва всяко кътче на нашата планета, пробите от Бену обещават да ни разкажат за водата и органичните вещества, преди животът да се появи, за да формира нашата уникална планета, “ казва Тим Маккой, уредник в секцията с метеорити в музея и участник в мисията OSIRIS-REx.