НАСА откри органични съединения на ледената луна на Юпитер Ганимед

Наука

Ганимед, една от най-големите луни в Слънчевата система, има огромен океан под ледената си кора и изглежда той съдържа органични съединения, открива ново изследване.

Подобрено изображение на луната на Юпитер Ганимед, заснето от камерата JunoCam на борда на космическия кораб “Джуно” на НАСА на 7 юни 2021 г.

Подобрено изображение на луната на Юпитер Ганимед, заснето от камерата JunoCam на борда на космическия кораб “Джуно” на НАСА на 7 юни 2021 г.

© NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kalleheikki Kannisto

Откритието е направено по време на прелитане на космическият кораб “Джуно” (Juno) на НАСА през юни 2021 г., при което сондата анализира Ганимед с помощта на своя спектрометър Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM), инструмент, предназначен да изследва химията и взаимодействията в атмосферата на Юпитер и тези на неговите луни. Ганимед, една от тези луни, е и най-голямата луна в Слънчевата система. С ширина 5268 км, тя е по-голяма от планетата Меркурий и има огромен океан под ледената си кора.

По време на прелитането през 2021 г. инструментът JIRAM на “Джуно” открива соли като хидратиран натриев хлорид, амониев хлорид, натриев бикарбонат и вероятно дори органични съединения, известни като алифатни алдехиди. Откриването на тези съединения и соли може да помогне на астрономите да разберат по-добре как се е образувал и еволюирал Ганимед и евентуално да хвърли светлина върху химичния състав на неговия подземен океан.

Юпитер има толкова силно магнитно поле, че органичните съединения и соли на повърхността на луните му трудно биха оцелели. Но, регионът около екватора на Ганимед изглежда е достатъчно защитен от електроните и тежките йони, които се излъчват от магнитното поле на Юпитер, за да поддържат тези съединения.

„Открихме най-голямото изобилие от соли и органични вещества в тъмните и светли терени на географски ширини, защитени от магнитното поле“, казва Скот Болтън, главен изследовател на мисията на НАСА “Джуно” (Juno) от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио.

Наличието на тези соли и органични съединения може да е признак за хидротермална активност дълбоко под ледената повърхност на Ганимед или взаимодействия между неговия подземен океан и скали дълбоко в планетата.

„Обширното взаимодействие вода-скала би могло да постигне такъв баланс и също така би било в съответствие с наличието на натриеви соли като независим индикатор за водна промяна в Ганимед“, пишат авторите в статия, публикувана в Nature Astronomy.

Визуализация на сондата "Джуно" на НАСА в орбита около Юпитер.

© NASA/JPL-Caltech

Мисията “Джуно” стартира от Кейп Канаверал, Флорида, на 5 август 2011 г., като това е едва втората мисия в орбита на Юпитер след сондата “Галилео” на НАСА. Задачата на “Джуно” е да изучава времето, магнитната среда и историята на газовия гигант, като се планира работата на сондата да продължи до септември 2025 г.