Нарастващи случаи на коронавирус в Майорка

Наука

Броят на случаите в Майорка се е увеличил четирикратно за кратък период от време и тенденцията се покачва.

В коментар пред Mallorca-Zeitung се казва: „Със стотиците млади хора, които прихващат вируса един от друг, напускат острова и го пренасят на континента, Майорка сега се превръща в своеобразен Ишгъл (австрийският ски курорт през март стана известен като „тайният развъдник на коронавирус“). Това вероятно е свързано с празненствата по случай завършването на хиляди испански студенти през юни в Плая де Плама. Най-малко 1800 от тях са се заразили и са пренесли вируса на континента.

В най-лошия случай ситуацията с коронавируса на Балеарските острови може да ескалира както в Португалия, където две популярни ваканционни области – Алгарве и столицата Лисабон – са станали най-рискови региони. Който пътува от Португалия за Германия подлежи на карантина – без оглед на това дали е ваксиниран или не. Това води до отменянето на десетки хиляди планирани ваканции до Португалия.

Туроператорите се опасяват, че този сценарий може да застраши Майорка. Уили Верхувен, шеф на Alltours споделя: „Ако това се случи и с Майорка сезонът на лято 2021 ще приключи и ще трябва да затворим хотелите.“ Както и в други региони на Европа туроператорите и жителите на Майорка са притеснени от делта варианта на вируса. Най-малко 28% от всички инфекции на Балеарския остров се дължат на него. В другите части на Испания говорим за 50%.

Туризмът в ЕС се адаптира към новите реалности

Вижте повече

Туризмът в ЕС се адаптира към новите реалности

След една наистина трудна за туризма година, когато половината планета беше блокирана от ограничения за пътуване, които продължиха и след „отварянето“ ще може ли пандемията да...