Намериха останки от динозаври в Китай

Наука

Група учени от Китай, САЩ и Германия откриха следи от динозаври, живели през юра, вторият период от Мезозойската ера, предаде РИА Новости.
© Снимка: БГНЕС

Находките са открити в югозападната китайска провинция Гуиджоу. Вкаменени следи, открити в песъчлива местност, вероятно са били оставени от тероподи и завроподи – както малки, така и средни по размер.

Тези древни динозаври са живели в ранния юрски период. Учените са открили общо 31 следи от месоядни тероподи. Дължината на стъпалото им варира от 14 до 19 сантиметра. Според изследванията динозаврите са се движили със скорост от около 10 километра в час.

Галерия | Митове за динозаврите, с които учените не са...

Вижте 5 снимки

Експертите са открили и поредици от следи от девет сауроподи – тревопасни динозаври, древни прародители от семейството на гущерите. Средната дължина на стъпалата им е 26,8 сантиметра. Според учените откритията предполагат, че динозаврите, които са оставили следите си, са били много подвижни, – още един знак за широкия им спектър от видове и породи, както и за сложното им поведение.

Юра е вторият период от ерата на динозаврите /Мезозойската ера/. Започва преди около 200 милиона години и завършва преди около 145,5 млн. г. Разделя се на три епохи – ранна, средна и късна Юра, които от своя страна се поделят на векове./БГНЕС