Намериха мъртъв кашалот с 6 килограма пластмаса в стомаха

Природа Околна среда

Кашалот, намерен мъртъв край източните брегове на Индонезия, е погълнал голямо количество пластмасов боклук: 115 пластмасови чаши, 25 найлонови торбички, няколко пластмасови бутилки, две джапанки и торба с над 1000 връзки. Цялото съдържание на пластмаса в стомаха му възлиза на 6 килограма.

Разлагащият се труп на дългия 9,5 метра кит е бил намерен в понеделник край остров Капота в националния парк „Уакатоби“, съобщават новинарските емисии.

„Макар че не можем да сме сигурни за причината на смъртта, фактите, които виждаме са наистина ужасяващи“, казва Дуи Супрати, служител в организацията World Wildlife Indonesia.

Кашалотите обикновено се хранят с гигантски калмари, октоподи, риба, скариди, ракообразни и малки акули. Срещат се във всички океани и са обявени за застрашен вид.

Красивите миграции на гърбатите китове

Вижте повече

Красивите миграции на гърбатите китове

На видео запис бе проследена миграцията на гърбати китове от Южна Африка към топлите води на Австралия, където отиват да се размножат.

Индонезия, с население от 263 милиона души и с 54 716 километра брегова ивица, се нарежда на второ място след Китай в списъка на 20-те най-големи замърсители с пластмаса на световния океан. Това сочи проучване от 2015 г., което установява, че всяка година 192 страни с излза на море допринасят за общо 8,5 милиона тона пластмасови отпадъци в океаните.

По-рано тази година Китай спря да изкупува пластмасови боклуци от други части на света, като по този начин наруши глобалната рециклираща индустрия и измести кризата със световните пластмасови отпадъци към Югоизточна Азия.

Лухут Бинсар Панджаитан, индонезийският министър на Морското дело и рибарство, сподели пред Associated Press, че намирането на този кит би трябвало да повиши информираността на хората за пластмасовите отпадъци и нуждата да се намали нейната употреба. Той каза, че една от основните цели на правителството е да намали употребата на пластмаса в страната с около 70% до 2025 г. Министърът добави, че правителството полага усилия да убеди магазините да не предлагат найлонови торбички на клиентите си и че в момента тече образователна програма в училищата, чиято цел е да информира децата за проблемите с пластмасовите отпадъци.

Галерия | Гърбатите китове се завръщат

Вижте 9 снимки

„Новината за намерения мъртъв кит много ме разстрои“, сподели той пред  Guardian. „Това означава, че много други морски животни са заразени с пластмаса, което застрашава и нашия живот.“

Това е вторият случай на намерен кит със стомах пълен с пластмаса за последните месеци. През юни, в южната провинция Сонгкхла, близо до малайзийската граница, е бил намерен кит гринди. В продължение на пет дни спасителните екипи се опитвали да съживят животното, но напразно. Преди да умре, китът изплюл пет найлонови торбички. При аутопсията били намерени още 80 торбички и парчета боклук, които били общо 8 килограма.