Накъде се движи Млечният път? Учени се приближават до разплитането на загадката

Наука

Може и да не се усеща, но Млечният път е в постоянно движение – той плува през космическото пространство със скорост от над 2 млн. км/ч.
© Снимка: БГНЕС

Астрономи съобщиха, че с помощта на новооткрито празно пространство в далечния Космос могат да обяснят в каква посока се е насочила галактиката ни и с каква скорост. Оказва се, че Млечният път не само е притеглян от космическите сили, но също така е и бутан, посочват изследователите в статия в списанието Nature Astronomy.

Млечният път - по-висока скорост на въртене, по-голяма маса

Вижте повече

Млечният път - по-висока скорост на въртене, по-голяма маса

Млечният път се върти около себе си по-бързо отколкото се смяташе досега, което увеличава неговата маса с 50% и засилва вероятността от междугалактически сблъсък, твърдят учени.

Земята се върти около оста си с около 1600 км/ч и около Слънцето със 100 000 км/ч. От своя страна нашата звезда обикаля центъра на галактиката ни с 850 000 км/ч. Как обаче става това? Дълго време учените вярваха, че гъстонаселени региони на Вселената притеглят към себе си Млечния път посредством своята гравитация. През 80-те години на миналия век като основна притегателна сила беше обявен регионът, наречен Големият притегател – клъстър от няколко галактически струпвания на разстояние 150 млн. светлинни години от Млечния път. „Само че посоката (на привличане – бел. ред.) не беше съвсем вярна“, посочва съавторът на проучването Даниел Помаред от френската Комисия за алтернативна енергия и атомна енергия.

Млечният път е по-лек от предполаганото досега

Вижте повече

Млечният път е по-лек от предполаганото досега

Нови измервания сочат, че галактиката ни е доста лека – само 700 милиарда пъти по-голяма от Слънцето.

По тази причина учените обърнали поглед към космически регион, намиращ се на 600 млн. светлинни години отвъд Големия притегател. Там те открили зона с десетки галактически струпвания, наречена Концентрация на Шепли. И ако това все още не обяснява напълно посоката и скоростта на нашата галактика, то според новото проучване на Помаред и неговите колеги галактиката ни не само е дърпана, но и бутана.

Учени откриха десетки звезди-бегълци в Млечния път

Вижте повече

Учени откриха десетки звезди-бегълци в Млечния път

Тези звезди се движат с повече от 30 км./сек. по-бързо в сравнение със заобикалящите ги обекти като най-вероятна причина за движението им е гравитация или експлозия...

Чрез създаването на 3D карта на движението на галактиките през Космоса те са открили преди неизвестен голям регион, голяма част от който е без галактики и който по всяка вероятност отблъсква от себе си Млечния път и съседната му галактика Андромеда. Учените нарекли региона Диполов рефлектор. „В допълнение на това, че сме притегляни към известната ни Концентрация на Шепли, ние също така сме изтласквани от новооткрития Диполов рефлектор“, коментира съавторът на проучването Йехуда Хофман от Еврейския университет в Йерусалим. /АФП

Учени откриха огромна галактика, гравитираща около Млечния път

Вижте повече

Учени откриха огромна галактика, гравитираща около Млечния път

Новооткритото небесно тяло, чието име е „Кратер 2“, се намира “само“ на 400 000 светлинни години от нас и вече си спечели титлата на четвъртата най-голяма...