Най-трафикираните животни в света

Природа

За съжаление трафикът на диви животни не е нищо ново. Но тъй като тази незаконна практика продължава неотслабващо, застрашаването на животинските видове става все по-голямо.

Панголините остават най-трафикираните бозайници в света.

Панголините остават най-трафикираните бозайници в света.

© Снимка: iStock

Всъщност едни от най-редките бозайници на планетата са най-търсените. И тъй като някои видове са на ръба на изчезването, спирането на търговията с диви животни е едно от най-належащите предизвикателства за опазването им. Ето едни от най-застрашените видове на планетата, които са обект на трафик.

Панголини (люспеници)

Панголините са уникални заради защитните кератинови люспи, покриващи кожата им - единствените известни бозайници с тази характеристика. Те са самотни същества, които се хранят главно от мравки и термити, които улавят с дългите си езици.

Бозайниците отдавна са заплашени от бракониерство заради месото и люспите си, които се използват в традиционната китайска медицина. Към януари 2020 г. осемте вида панголини са изброени като критично застрашени в Червената книга на застрашените животни на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) на застрашените видове. Те остават най-трафикираните бозайници в света.

Ястребоклюна морска костенурка

Този вид морска костенурка живее част от живота си в открития океан, но прекарва повече време в плитки лагуни и коралови рифове.

Въпреки разпространението си в световен мащаб тя е критично застрашена. В продължение на десетилетия черупките й са основен източник на костенурков материал, използван за декоративни цели. И все още се събира! Незаконните риболовни практики все още застрашават вида.

Орангутан

Орангутаните обитават Малайзия и Индонезия и са сред най-интелигентните примати. Те са и най-големите маймуни, прекарващи по-голямата част от времето си по дърветата. Човешките дейности са причинили сериозен спад в популациите и ареалите на орангутаните. Например, в процъфтяващата незаконна търговия с домашни любимци бебета орангутани биват отнемани майките им, за да отговорят на търсенето.

Не е изненадващо, че и трите вида орангутан са критично застрашени според IUCN.

Антилопа сайга

Срещат се само в един регион на Русия и три области на Казахстан, като образуват много големи стада, пасящи в полупустини, степи и пасища. Видна черта на животното е двойката близко разположени, подути ноздри, насочени надолу. Рогът на мъжката антилопа от този вид се използва в традиционната китайска медицина, чието търсене унищожава вида. Според Конвенцията за мигриращите видове диви животни изчезването на сайгата е едно от най-бързите наблюдавани напоследък. Животното остава критично застрашено.

Тигър

Тигърът е най-големият оцелял вид голяма котка и едно от най-популярните животни в света. Това е националното животно на Индия, Бангладеш, Малайзия и Южна Корея. Вписан в Червения списък на IUCN като застрашен, тигърът се трафикира заради козината и частите на тялото от векове. Много хора в Китай и други части на Азия вярват, че различни тигрови части имат лечебни свойства, включително като болкоуспокояващи и афродизиаци. Тази лъжа доведе през годините до процъфтяващ черен пазар и тревожен спад в броя на тигрите в света.

Папагал ара

Ара е сред най-редките диви животни на Земята. Родом от Централна и Южна Америка, този вид се среща в Мексико, а повечето видове са свързани с гори, особено тропически гори. Тяхната способност да имитират реч и интелигентност направиха ара изключително желани като домашни любимци. Това доведе до обезпокоително нарастване на бракониерството до точката, в която някои видове са изправени пред изчезване.

Всъщност повечето папагали ара са застрашени в дивата природа - факт, предизвикан от бързия темп на обезлесяване по целия свят.

Снежен леопард

Тази величествена на вид голяма котка, която обитава планинските вериги на Централна и Южна Азия е идеално адаптирана за живот в студа. За съжаление красивата козина на снежния леопард се оказва неустоима за бракониерите, които извършват незаконна търговия с кожи и части от тялото на животното.

Той е включен като застрашен вид в Червената книга на IUCN, тъй като понастоящем се смята, че глобалната популация наброява по-малко от 10 000 зрели индивида и се очаква да намалее с около 10% до 2040 г./БГНЕС, StarInsider

 Смъртоносна търговия

Вижте повече

Смъртоносна търговия

В Световния ден на носорга ви припомняме разтърсващия материал от октомври 2016 г. за мрачния свят на бизнеса с рог от носорог и за това как...