12 от най-свещените места в Европа

Цивилизация • •

От неолитни каменни кръгове до манастири, изсечени в скали, тези вдъхновяващи духовни убежища издържат изпитанието на времето.

Между VI и VIII век монаси аскети се оттеглят от своите манастири, за да потърсят по-голямо единение с Бога на островите Скелиг Майкъл и Малкият Скели...

Между VI и VIII век монаси аскети се оттеглят от своите манастири, за да потърсят по-голямо единение с Бога на островите Скелиг Майкъл и Малкият Скелиг, които са разположени на около 11 км от брега на графство Кери в Ирландия. Въпреки че тази традиция спира през XIII век, островите продължават да привличат поклонници през вековете.

© Фотограф: Хартмът Краниц

Пътуването до най-отдалечените краища на света, в търсене на утеха и просветление, е вековна практика. Още през неолита хората издигат конструкции от каменни блокове с тегло от няколко тона, за да провеждат своите празненства и ритуали. Около VI век група монаси аскети се оттеглят от своите манастири, за да потърсят по-голямо единение с Бога на островите Скелиг Майкъл и Малкият Скелиг, близо до Ирландия. През следващите векове други религиозни групи създават манастири на върха на високи отвесни скали, за да се издигнат по-близо до небето и до духовното.

А пътешественици от целия свят и сега минават по тези добре отъпкани пътеки в Европа, за да изследват мистерии и реликви от минали цивилизации. И като че ли днес историческите и духовните дестинации завладяват нашето въображение повече от всякога. Разгледайте галерията, посветена на някои от най-свещените места на Стария континент.

Галерия | Сакрални места в Европа

Вижте 13 снимки