Най-старата пълна звездна карта в света е открита под средновековен ръкопис

Цивилизация Наука

Картата вероятно е съставена от Хипарх, „бащата на научната астрономия“.

Фрагмент от картата е открит под текста на лист пергамент със средновековен текст. Смята се, че това е част от копие на отдавна изгубения звезден каталог от II век пр.н.е. Негов съставител е древногръцкият астроном Хипарх, който прави най-ранния известен опит за начертаване на цялото нощно небе. (Най-старата известна звездна карта е на около 3500 години, открита в египетска гробница.) Фрагментът е бил скрит под девет листа от Codex Climaci Rescriptus в манастира “Света Екатерина” на Синайския полуостров в Египет.

Кодексът е палимпсест, което означава, че оригиналните писания са отстранени чрез търкане, след което страниците от пергамент са използвани за нова колекция от християнски палестински арамейски текстове, разказващи истории от Стария и Новия завет. Изследователите смятат, че има дори по-ранни християнски текстове под страниците, но мултиспектралното изображение разкрива нещо по-изненадващо - числа, посочващи в градуси дължината и ширината на съзвездието Северна корона (Corona Borealis) и координатите на звездите, разположени в най-отдалечените му ъгли. Изследователите публикуват своите открития на 18 октомври в Journal for the History of Astronomy.

„Бях много развълнуван от самото начало“, казва за Nature ръководителят на изследването Виктор Гисемберг, историк във Френския национален център за научни изследвания (CNRS). „Веднага стана ясно, че имаме звездни координати.“

Манастирът „Света Екатерина“ е издигнат в подножието на Синайската планина в Египет от император Юстиниан I между 527 и 565 г. Това е най-старият мана...

Манастирът „Света Екатерина“ е издигнат в подножието на Синайската планина в Египет от император Юстиниан I между 527 и 565 г. Това е най-старият манастир в историята, който никога не е преустановявал изпълнението на религиозните служби.

© Източник: iStock

Вълнението на екипа нараства, след като координати им позволяват да изчислят датата, на която са записани - приблизително през 129 г. пр.н.е., по времето на Хипарх.

Останал в историята като "бащата на научната астрономия", Хипарх (живял от около 190 г. пр.н.е. до 120 г. пр.н.е.) прекарва голяма част от по-късните си години в извършване на астрономически наблюдения от остров Родос. Няма много документи за живота му, но историческите текстове му приписват редица впечатляващи научни постижения, сред които точно моделиране на движенията на Слънцето и Луната, изобретяване на скала за яркост за измерване на звездите, развитие на тригонометрията и вероятно изобретяването на астролабията - устройство с форма на диск, което служи за определяне положението на небесните тела.

През 134 г. пр. н. е. Хипарх видял нещо изненадващо в нощното небе – поява на нова звезда в преди това празно пространство.

„Движението на тази звезда в нейната линия на блясък го накара да се чуди дали това е често явление, дали звездите, които смятаме за неподвижни, също са в движение“, пише Плиний Стари в своята "Естествена история". „И следователно той направи нещо смело, което би било осъдително дори за Бог - той се осмели да нареди звездите за идните поколения и да отбележи небесните тела поименно в списък, като изобрети машина, с помощта на която да посочи техните различни позиции и величини..."

Хипарх продължава да каталогизира приблизително 850 звезди по нощното небе, отбелязвайки точното им местоположение и яркост. Сравнявайки своята пълна звездна карта с по-откъслечни измервания на отделни звезди, направени от по-ранни астрономи, Хипарх осъзнава, че далечните звезди изглежда са се преместили с 2 градуса от първоначалните си позиции.

Той разбира каква е причината за изместването на видимите позиции на звездите - Земята бавно прецесира (тоест променя наклона на оста си и следователно на равнината на въртене) със скорост от 1° на всеки 72 години.

За да продължат разследването, учените се надяват да подобрят техниките си за изображения и да сканират още от кодекса. Повечето от 146-те листа на ръкописа в момента са собственост на американския милиардер и основател на Hobby Lobby Стив Грийн и са изложени в неговия Музей на Библията във Вашингтон. През 2021 г. Hobby Lobby е принудена да предаде на федералните власти 17 000 контрабандни артефакта, първоначално плячкосани от Ирак по време на Войната в Ирак (2003 г.).

Освен самия ръкопис Codex Climaci Rescriptus, изследователите смятат, че допълнителни страници от звездния каталог може да се крият в над 160-те палимпсеста в манастира "Света Екатерина". Предишни усилия вече доведоха до откриването на неизвестни досега древногръцки медицински текстове, които включват хирургически инструкции, рецепти за лекарства и ръководства за лечебни растения, пише Live Science.