Най-скъпите десерти в света

Цивилизация

Когато става въпрос за ястия, гарнирани с диаманти, 24-каратово злато и 500 годишен коняк, цената няма особено значение...
© Снимка: Krispy Kreme, www.krispykreme.com

Сайтът foodpanda направи класация на най-скъпите десерти в света, подредени по категории.

Най-скъпият къпкейк - Golden Phoenix Cupcake - струва 1007 долара. Продава се в Дубай и съдържа италианско какао, ванилия от смлени ванилови шушулки от Уганда и 23-каратово злато.

Най-скъпата поничка струва 1682 долара. Този десерт на Krispy Kreme гали небцето на английските богаташи със съчетанието на сироп от малина и маракуя, гарниран с Дом Периньон от 2002 година, "обкован" с годен за консумация лист от 24-каратово злато, поръсен с топчета ръчно направен белгийски бял шоколад и залят с 500 годишен коняк Courvoisier de L’Esprit.

Най-скъпият сладолед струва 25 000 долара. Frrrozen Haute Chocolate съдържа 28 вида какао. Но звездни висини цената достига благодарение на обкова от 18-каратово злато с добавка от диамант с тегло 1 карат. И придружаващата този шедьовър златна лъжичка.

По-непретенциозните любители на сладоледа могат да се задоволят с купичка "Black Diamond" в Scoopi Cafe в Дубай - леденото изкушение с италиански трюфели, ирански шафран и годни за консумация 23-каратови златни люспи струва "само" 817 долара.

Най-скъпият пудинг струва 34 000 долара. Измислен е от майстори на десерти от The Lindeth Howe Country House Hotel в Уиндърмиър, Великобритания и съдържа шафран, 23- каратово злато и боровинки.

Най-скъпият плодов кейк струва 1,7 милиона долара. Измислен е от шеф-готвач в Япония, но рецептата се пази в тайна. Отнема шест месеца, за да се изработи, и съдържа 223 диаманта плюс 5-каратов скъпоценен камък във форма на сърце.

Най-скъпата торта струва "скромните" 75 милиона долара. Този шедьовър разполага с 4000 диаманта, включително 5,2-каратов розов диамант и 0,4-каратов жълт диамант, както и повече от дузина 5-каратови бели диаманти.

Тортата представлява 3D модел на модно шоу на британската дизайнерка Деби Уингам - самата тя известна като създател на най-скъпата рокля в света с цена 17,7 милиона долара - и е била закупена от клиент от ОAЕ за партито по случай рождения ден и едновременно с това - годежа на неговата дъщеря. / БГНЕС