Най-ранните примери за архитектура са жилища от кости на мамут в Източна Европа

Цивилизация

Къщи, направени от кости на мамут, са открити по долината на река Днепър в Украйна, както и в райони на Моравия, Чехия и Южна Полша. Вероятно това са най-ранните примери за архитектура - дело на праисторическия човек.

"Мамутските къщи", открити в Межирич, Украйна може би са най-ранният пример за куполна архитектура, на възраст до 23 000 години.

"Мамутските къщи", открити в Межирич, Украйна може би са най-ранният пример за куполна архитектура, на възраст до 23 000 години.

© Снимка: NANDARO/WIKIMEDIA

През 1965 г. фермер от село Межирич, Централна Украйна, попада на долна челюст на мамут, когато решава да разшири мазето на къщата си. Последвалите археологически разкопки разкриват някои от най-забележителните къщи (или колиби), направени от мамутски кости. Броят им в района е четири, като те са съставени от общо 149 отделни кости.

Жилищата, датирани от 23 000 г. пр. н. е. до 12 000 г. пр. н. е., се смятат за едни от най-ранните примери за архитекура, за които е установено, че са дело на праисторическите хора, по-конкретно на кроманьонците.

Структурите са съставени от кости и бивни, подредени в неправилен кръг, всяка от които заема площ между 6 и 10 м в диаметър. В центъра на всяка има огнище, а наоколо са разпръснати каменни инструменти и останки от предмети на бита. Също така, в близост до колибите са открити големи ями, пълни с каменни оръдия на труда, костни фрагменти и пепел.

Реконструкцията и сглобяването на структури е изисквала значителни усилия, тъй като дори в сухо състояние огромните мамутски кости тежат стотици килограми.

Художествено изображение на жилище, направено от кости на мамут в Межирич, Украйна.

Художествено изображение на жилище, направено от кости на мамут в Межирич, Украйна.

© Dolní Věstonice Museum

Според едно от предположенията костите и бивните са добити при ловуване, когато цели стада възрастни мамути с техните малки са избити. Друго възможно обяснение е, че те са събирани от естествени натрупвания на кости, например в устията на близките потоци и дерета.

Вероятно костните жилища са били покрити с животински кожи, а основното им предназначение е било да служат за подслон от екстремни студове и силни ветрове. Някои археолози, впечатлени от размера и облика на структурите, смятат, че те са имали и религиозно или социално значение.

Описани като най-ранните примери за „монументална архитектура“, постройките от кости и бивни на мамути са приемани като доказателство за усложнена социална система и статусна диференциация през последната фаза на ледниковата епоха.

В археологическия обект в Украйна са открити още интересни предмети, включително карта, издълбана върху кост и вероятно показваща района около селището. Също останки от предмет, приличащ на барабан, направен от череп на мамут. Предметът има художествена орнаментика от точки и линии, направени от червена охра. Открити са още кехлибарени елементи и изкопаеми черупки, пише Earthly Mission.