Най-красивите джамии в света

Цивилизация

Мюсюлманите съставляват близо една четвърт от населението на света. Техните джамии с извисяващи се куполи и минарета, с фасади, облицовани с мозайки и искрящ мрамор, представляват смайващи архитектурни творения.

Галерия | Най-красивите джамии в света

Вижте 16 снимки

от Александра Петри, National Geographic

Известни и като masjids на арабски джамиите са места за молитва, но те функционират не само като такива. Често играят ролята и на общински центрове в които се състоят различни уроци, събития и празници.

За първа джамия в света се счита домът на пророка Мохамед в Медина, Саудитска Арабия. Впоследствие разпространяването на исляма от Близкия Изток е довело до построяването на джамии по целия свят.

В зависимост от това къде и кога са били построени джамиите могат да бъдат в различни стилове, но имат няколко основни общи характеристики: молитвена зала с място за измиване преди молитва; mihrab или полукръг в стената на джамията, който сочи посоката към Мека и минарета от които пет пъти на ден се обявява молитвата.

От Тимбукту до Вашингтон, окръг Колумбия, тези архитектурни чудеса илюстрират идентичността в мюсюлманския свят. Разгледайте събраните тук снимки на джамии от различни краища на света и когато можете, поспрете да се полюбувате на някоя от тях.