Най-красивата книжарница в света

Цивилизация

Някогашен театър днес е своеобразен храм на книгата.

от Брайън Кларк Хауърд, National Geographic

На оживена търговска улица в модерния квартал „Реколета“ в Бунеос Айрес, Аржентина, се намира необичаен храм - храм на книгите. Светлината е мека с акценти, подчертаващи майсторски изработки на детайли от началото на XX век. Разговорите са приглушени, като в голяма библиотека, но в същото време мястото е топло и гостоприемно и голямото кафене е пълно с четящи хора, които пият капучино и топъл шоколад.

Галерия | Уникални библиотеки от различни краища на света

Вижте 11 снимки

Това е книжарницата Ateneo Grand Splendid, която блогове и пътеводители често определят като „най-красивата книжарница в света“. И не са далеч от истината. Просторният магазин се помещава в красиво реставриран стар театър, само че вместо танцьори на танго в светлината на прожекторите е печатното слово.

Сградата отваря врати като театър през 1919 г., когато Буенос Айрес е процъфтяващ търговски център и пристанище. Напливът от имигранти, особено от Европа, спомага за създаването на богат културен живот, тогава се заражда и тангото. Подобно на останалата част от квартала и града тук се усеща както европейско влияние – невероятните стенописи по високите тавани, така и латиноамерикански привкус – дружелюбен персонал, вкусно кафе и спокойствие.

Галерия | Библиотекари се изправят срещу Ал Кайда и спасяват...

Вижте 7 снимки

Ateneo Grand Splendid отваря в началото на 2000-те и предлага хиляди книги, CD-та, DVD-та и други продукти на посетителите си, които годишно надхвърлят един милион. Кафенето всъщност е разположено на някогашната сцена, така че  докато се наслаждавате на сладкиша си за миг можете да си представите, че сте главно действащо лице в някоя пиеса.

Галерия | Изненадващи ръкописи

Вижте 15 снимки

Аржентина е страна, известна с любовта си към литературата – всяка година там излизат десетки хиляди заглавия. Буенос Айрес се нарежда и сред страните с най-голям брой книжарници на глава от населението в света.

Книжарницата Ateneo Grand Splendid е толкова великолепна, че мнозина спират само за да погледат. И персонала няма нищо против.