Най-екстремните градове в света

Природа

Испанският вестник „Ел Паис“ състави списък на най-екстремните градове в света, който включва най-тежките места за живот и туризъм.

Изданието отбелязва, че градовете в този списък са изправени пред предизвикателствата на най-ниските или най-високите температури или се намират на такива височини, където е трудно да се диша и това подлага на екстремни условия хората, които живеят в тях.

На първо място в класацията на вестника са две населени места в Русия – град Якутск и село Оймякон. Според авторите, Якутск се отличава с най-екстремния климат, защото температурата на въздуха през зимата пада до минус 40 градуса по Целзий, а през лятото може да достигне 29 градуса, поради което градът рядко привлича вниманието на туристите и създава сериозни трудности за местните жители. Изданието отбелязва, че Якутск е регионален център и същевременно е важен културен, научен и икономически център на Сибир.

Заедно с Якутск, изданието определя на първо място и най-екстремното място на планетата – село Оймякон, също намиращо се в Якутия. Отличава се с най-ниската температура, регистрирана в обитаемата част на Земята: през 1926 г. температурата на въздуха там е спаднала до минус 71.2 градуса по Целзий. В същото време вестникът отбелязва, че в селото живеят много възрастни руснаци.

Следващ в класацията на “Ел Паис“ е друг якутски град – Верхоянск. Според авторите, този град е един от най-екстремните поради рекордните спадове на температурата. Най-ниската регистрирана температура е минус 69.8 градуса по Целзий, а най-високата е 37 градуса по Целзий, а разликата е 106.8 градуса, поради което градът дори е влязъл в Книгата на рекордите на Гинес. В същото време, публикацията отбелязва доста голямо население за подобно място – 1300 души.

За най-горещият град в света, изданието признава Сан Луис Рио Колорадо в Мексико, където максималната температура достига 59.5 градуса по Целзий.

„Ел Паис“ счита, че миньорският град Ла Ринконада в Перу, който се намира на височина от 5 099 метра над морското равнище, е най-труднодостъпният на Земята. В града живеят над 30 хиляди души.

Класацията включва и градовете Йерихон и Табха в Израел – като най-ниските градове в света (на повече от 200 метра под морското равнище).

Най-отдалеченият в света се нарича град-остров Адак в групата на Алеутските острови. Според вестника Хамерфест в Северна Норвегия и Лонгиърбиен в норвежкия архипелаг Шпицберген, както и малкия град Бароу в северната част на Аляска (САЩ), претендират за титлата най-северното селище. Аржентинският град Ушуая и чилийския Пуерто Уилямс се състезават за титлата за най-южно селище. /БГНЕС