Това са най-добрите снимки на животни на Nat Geo за 2021 година

Природа Цивилизация • •

Спасен жираф, прозрачна жаба, парализирана медуза: от хилядите изображения редакторите на National Geographic избраха тези 28 поразителни снимки на животни.

Белугите са игриви и любопитни. Край остров Съмърсет, в канадската Арктика, те могат да вземат камъни и да ги разменят едни с други или да се кичат с...

Белугите са игриви и любопитни. Край остров Съмърсет, в канадската Арктика, те могат да вземат камъни и да ги разменят едни с други или да се кичат с водорасли, сякаш носят диадеми. Учените подозират, че те са сред многото видове китове, които споделят културни традиции, подобно на хората. (От „Скритият свят на културата на китовете“, април 2021 г.)

© Фотограф: Браян Скери

Бебето белуга, плува по скалистото морско дъно. В устата си държи камък, може би бебешката му играчка. Учените смятат, че белугите имат сложна социална структура. Те научават един от друг плувните маршрути, използват индивидуални съобщения, вероятно изразявайки своята самоличност, приплъзват се по морското дъно, за да ексфолират кожата си, флиртуват и се забавляват заедно. Ние, хората, тепърва започваме да разбираме дълбините на културата на китовете.

Тази година, докато светът на хората се лута сред предизвиканите от пандемията катаклизми, скритите светове на дивите животни продължават напред. А спиращите дъха изображения на National Geographic улавят чудесата на природата.

Портретите на Едуард Флорин Нига разкриват с фини детайли разнообразието на едни от най-малките лица в света – тези на мравките. Снимката на Брайън Браун представя тропическа пчела, братовчед на европейската, сред орхидеи в бразилска Амазонка. Това е едно от многото амазонски насекоми, открити и заснети за първи път.

Тези фотографии ни помагат да погледнем отвъд себе си и да почерпим енергия, докосвайки се до красотата и сложността на живата природата.

Призракът на хората обаче никога не е далеч.

В някои от най-въздействащи изображения на дивата природа, се крие заплаха. Сурикатите и панголините (люспеници) на Томас Пешак в пустинята Калахари, гореща точка на изменението на климата, подчертават своята уязвимост. Образът на Мелани Венгер на любопитен африкански пингвин в Саймънс Таун, Южна Африка, поставя в центъра на вниманието вид, който е по-застрашен от белия носорог – той е изправен пред изчезване в рамките на следващите 15 години.

А изображенията на Брент Стъртън представят пазач, който държи умираща горила, за която е помогнал в отглеждането, и на пилот, който лети с осиротели шимпанзета към безопасното убежище. Снимките на Никол Собеки на гепарди, спасени от търговията с домашни любимци, документират жертвите на насилие, както и хората, борещи се с този ужасен проблем.

Доминиращата тема в тази колекция, е връзката между хората и дивата природа, казва Кати Моран, фоторедактор на National Geographic.

„Нашите фотографи се интересуват толкова дълбоко от историите, които разказват, че са готови да стигнат до крайности, за да направят снимки, които никой не е виждал преди, и да споделят естествения свят и всичко, на което трябва да обърнем внимание.“

Моран се оттегля този месец след 40 години в списанието.

“Наистина почувствах, че и най-удивителният образ от естествената история на някое животно е безсмислен, ако това животно е заплашено от X, Y и Z, а ние не го показвахме."

Галерия | Най-добрите снимки на животни на Nat Geo за...

Вижте 29 снимки