Най-добрите градове за работа и почивка

Цивилизация

В тези 13 града ще намерите най-добрия баланс между професионалния и личния живот
© Снимка: iStock

За много хора е особено важен добрият баланс между работата и личния живот. Компанията Expert Market се занимава именно с това. Тя класира най-добрите метрополиси, където този баланс може да бъде открит. За оценката на отделните градове са използвани статистики на швейцарската банка UBS, които съдържат данни от цял свят. Основният критерий в класиране обаче е броят на средното работно време в даден град. Служителите в 13-те най-добри града имат средно работно време, по-малко от 33.5 часа на седмица – в най-големия „метрополис за отдих“ хората работят само 30.8 часа седмично.

Какво веднага ни прави впечатление? Всички 13 града от класацията са в Европа, два са френски и няма нито един британски град.

13. Мадрид, Испания

33.28 работни часа на седмица. В Испания е обичайно за работниците и служителите да се отдадат на сиеста по обед, за да избягат от горещината в този часови диапазон. Разбира се, вследствие на този навик броят на седмичните работни часове намалява.

12. Амстердам, Холандия

33.20 работни часа на седмица. Амстердам има репутацията на спокойна столица, а това се отразява и на професионалния му свят. Жителите му работят само 1726 часа годишно, което е със 165 часа по-малко от средните часове за света.

От Лондон до Амстердам с влак под Ла Манша за 3 часа и 41 минути

Вижте повече

От Лондон до Амстердам с влак под Ла Манша за 3 часа и 41 минути

Компанията „Евростар“, чийто влакове минават през тунела под Ла Манша, открива директна железопътна връзка, свързваща Лондон с Амстердам.

11. Мюнхен, Германия

33.1 работни часа на седмица. Мюнхен е световноизвестен с Октоберфеста си. Със съкратените работни седмици и 29 почивни дни в годината ще ви остава достатъчно време за посещение на Октоберфеста. Мюнхен има най-краткото работно време от всички немски градове.

10. Брюксел, Белгия

33.02 работни часа на седмица. Жителите на Брюксел имат най-кратък годишен отпуск в сравнение с другите градове в класацията – само 18 дни. Те натрупват точки в баланса между професионалния и личния живот само с 1717 работни часа годишно.

Октоберфест бе официално открит

Вижте повече

Октоберфест бе официално открит

Започна 185-то издание на популярния бирен фестивал „Октоберфест” в германския град Мюнхен, съобщава Би Би Си.

9. Вилнюс, Литва

33 работни часа на седмица. С работно време, по-малко от седем часа на ден, жителите на балтийския град могат да постигнат изключително добър баланс между професионалната си ангажираност и свободното си време.

8. Люксембург, Люксембург

32.75 работни часа на седмица. Люксембургците прекарват 1703 часа годишно в офиса или на други работни места, а почиват 31 дни в годината.

Люксембург смело се впуска в добив на ресурси от астероиди

Вижте повече

Люксембург смело се впуска в добив на ресурси от астероиди

Правителството на Люксембург работи съвместно с две американски изследователски компании по проекти за търсене на вода и минерали в Космоса. Първата търговска мисия, която ще извлече...

7. Копенхаген, Дания

32.64 работни часа на седмица. Датската столица е на девето място в класацията за най-добро място за живеене в света. За това очевидно допринася и фактът, че седмичното работно време е в рамките на контролируеми граници. Работните дни са с 11.4% по-малко от средното за света.

6. Милано, Италия

32.52 работни часа на седмица. Въпреки че Милано е финансовият център на страната, броят на седмичните работни часове е умерен. Служителите и работниците в италианския метрополис прекарват около 12% по-малко време на работното си място от останалия свят.

Галерия | Милано – културният център на Италия

Вижте 17 снимки

5. Виена, Австрия

32.27 работни часа на седмица. В австрийската столица работят само 1678 часа на година и разполагат с 27 дни, за да си починат.

4. Хелзинки, Финландия

31.91 работни часа на седмица. Хората в столицата на скандинавската държава прекарват само 32 часа седмично в офисите, магазините или фабриките. Следователно работното време е с 14% под средното за света.

Руснак обикаля света с мотор по дългия път

Вижте повече

Руснак обикаля света с мотор по дългия път

Моторист от Русия измина сам 110 хиляди километра за две години и половина, прекоси половината свят и се добра до южния край на Африка.

3. Москва, Русия

31.66 работни часа на седмица. Московчаните са с минимално работно време и 31 дни за почивка. Те са световният шампион на отпуските в Източна Европа.

2. Лион, Франция

31.36 работни часа на седмица. Френският град е добро място за живеене, ако търсите баланс между професионалния и личния живот. С 1630 часа годишно рискът от „прегаряне от работа“ не е особено голям, а почивните дни са средно 28.5.

Франция забранява мобилните телефони в училищата

Вижте повече

Франция забранява мобилните телефони в училищата

Френският парламент прие закон, който забранява използването на мобилни телефони в училищата.

1. Париж, Франция

30.84 работни часа на седмица. Жителите на Града на любовта имат всички основания да се веселят и да се радват на най-краткото работно време в света. Общото работно време за годината е само 1603.8 часа, което е с 18% под средното за света. C'est la vie!