Награждаване на победителите във фотоконкурса на National Geographic

Пулсът на времето Цивилизация България

Победителите в Първия годишен фотоконкурс на National Geographic ще бъдат наградени по време на събитието "Истории в обектива".

Събитието, организирано в партньорство от телевизионния канал National Geographic, списание National Geographic и поредицата на InGlobo „Ловци на истории“, ще включва разговори със забележителни таланти като Вера Гоцева, Димитър Караниколов и Стоян Ненов, както и презентация от специалния гост – фотографът на National Geographic, Хайме Рохо.

Истории в обектива“ ще се проведе на 27 септември от 19:00 часа в Pirotska 5 Event Center.

(София, България – 14.09.2022 г.) – Финалът на първия годишен фотоконкурс на National Geographic, на който ще се срещнат майстори на фотографията, ще се проведе в рамките на четвъртото издание от поредицата на InGlobo „Ловци на истории“. За тях човешките истории са запазена марка, представени са в разнообразен контекст, от различни гледни точки. Присъстващите на събитието ще се потопят в симбиозата между фотографията, личните истории и местата, на които ни отвеждат търсачите на перфектния кадър.

„Истории в обектива“ ще е своеобразна среща на гостите с четиримата забележителни фотографи, жури във фотоконкурса на National Geographic – Вера Гоцева – Ломовера, Димитър Караниколов, Стоян Ненов, както и специалния гост на събитието Хайме Рохо. Всички те ще ни преведат през различни преживявания и истории в процеса на снимане, а също и ще разкажат какво се крие зад някои от най-въздействащи им кадри. Ще говорят за корените на любовта им към фотографията, за това какво научават за себе си и света през обектива на фотоапарата, за връзката им с хората, но и за свързването със заобикалящата среда, за суровата красота на снимките и за бъдещето на фотографското изкуство. Ще споделят и какво ги е впечатлило сред участниците в конкурса и на какво са базирали избора си на победители в него.

Фотографията е неразривно свързана с дейността на National Geographic и със стремежа към изследване и преоткриване на света около нас. Кулминацията на събитието е награждаването, по време на което ще разберем кои са големите победители във фотоконкурса на National Geographic. Членовете на журито имаха нелеката задача да изберат призьорите сред близо 5580 публикувани кадъра, разпределени в четири категории – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „От високо“.

Ирина Тотова, вицепрезидент и генерален мениджър на Disney за Балканите, коментира:

„Разказването на истории, които променят гледната ни точка към заобикалящия свят, е определящо за National Geographic – било то чрез документални филми и поредици или снимки. Щастливи сме, че фотоконкурсът предизвика толкова голям интерес и се надяваме, че той ще се превърне в ежегодно събитие. Също така, с амбициозната си програма за следващата година, National Geographic ще продължи да предоставя на българските зрители качествено съдържание и да ги вдъхновява да обогатяват знанията си“.

Победителите от онлайн конкурса ще спечелят награди, осигурени от National Geographic и Samsung. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на списание National Geographic. Големият победител ще спечели Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic пътешествие с компанията G Adventures до Португалия, и ще има възможност да опознае и заснеме нови култури, традиции и уникални природни и исторически забележителности. Носителят на „Наградата на публиката“ и победителите във всяка категория ще получат мобилен телефон Samsung Galaxy S22 ULTRA, а подгласниците им – едногодишен абонамент за списание National Geographic.

Събитието (линк към Facebook) ще се проведе на 27-и септември, вторник, в Pirotska 5 Event Center (ул. „Пиротска“ №5) от 19:00. Вход свободен.

А кои са победителите - може да видите ТУК.

Членове на журито, представени в реда им на появяване на събитието

Димитър Караниколов е архитект, пътешественик и фотограф. Кадрите му ни позволяват да обиколим света, и по-интересното – да го видим и от птичи поглед. Той смята, че най-добрите снимки са не само визуално издържани, но и разказват интересна история с интересен герой, имат съдържание. В последните няколко години пътува на специализирани фотографски експедиции в опит да заснеме автентични места и хора и непознати гледни точки със своя дрон. Негови снимки са публикувани от Lonely Planet, Vogue, Fubiz, Designboom, National Geographic. През 2019 г. печели Международните фотографски награди (International Photography Awards) в категорията „Фотография от пътуване“, а през 2020 г. става Aerial Photographer of the Year в категория „Изящно изкуство“. До момента има 6 самостоятелни фотоизложби.

Вера Гоцева – Ломовера е журналист и фотограф с 20-годишен опит. Тя води иновативни курсове и обучения по фотография и групови фотоаналитични опити. Изнася публични лекции в различни формати като TED и Creative mornings и гост-лекции в университети. Има 8 реализирани изложби и няколко значими документални проекта. В последните няколко години работата ѝ се фокусира и върху социалната фотография, пречупена през фототерапия. Снимките ѝ са намерили място в издания като The Atlantic, The Huffington Post, Der Spiegel, Granta и др.

Стоян Ненов е фотожурналист с над 20-годишен опит. Започва кариерата си в български ежедневници, а от 2003 г. е фоторепортер на агенция „Ройтерс“ в България. Отразявал е широк кръг събития в страната и чужбина – новини от горещи точки, социални репортажи, както и множество спортни състезания. През 2016 г. е част от екипа на агенцията, спечелил „Пулицър“ за заснемането на бежанската криза в Европа.

Хайме Рохо е фотограф на National Geographic със страст към дивата природа, опазването на околната среда и вълнуващите истории, който се надява някой ден снимките му да се превърнат в инструмент за създаване на нови защитени територии. Като фотограф често си сътрудничи с екологични организации и правителствени агенции по цял свят. Рохо е старши стипендиант на Международната лига на природозащитните организации, попечител на фондация WILD и носител на редица престижни награди като World Press Photo и Wildlife Photographer of the Year.