Надникнете в “Градината на Немо” - една сюрреалистична подводна ферма

Цивилизация

За да спести вода и енергия, италиански проект експериментира с отглеждане на растения в подводни „биосфери“.

Тези структури, приличащи на извънземни, са част от “Градината на Немо” - инсталация във водите край италианското село Ноли, която тества как се разви...

Тези структури, приличащи на извънземни, са част от “Градината на Немо” - инсталация във водите край италианското село Ноли, която тества как се развиват растенията в подводни оранжерии.

© Лука Локатели

На един час път с кола от Генуа в Северозападна Италия, край брега на живописното село Ноли, девет прозрачни пластмасови сфери изглеждат като че ли се реят под водата – а въздухът, уловен в тях, ухае на билки.

Инсталацията, известна като “Градината на Немо”, е експеримент, предназначен да тества жизнеспособността на подводни оранжерии. Потопените „биосфери“ се състоят от пластмасови куполи, снабдени с хидропонно оборудване, растителни семена и вентилатори, осигуряващи циркулация на въздуха. Всеки купол е като „миниатюрна космическа станция“, казва Серджо Гамберини, изобретателят на “Градината на Немо” и главен изпълнителен директор на Ocean Reef, американско-италианска компания, произвеждаща основно водолазно оборудване.

Надеждата на Гамберини е да помогне на крайбрежни страни, страдащи от суши и недостиг на питейна вода, да отглеждат повече храна, преодолявайки необходимостта от скъпоструващото обезсоляване на водата, позволяващо отглеждане на растителните култури. Неговият нетрадиционен подход очарова фотографа Лука Локатели, който миналата година посещава мястото, за да изследва неговите биосфери и дори да опита песто, приготвено с подводен босилек. „Имаме нужда от някой, който има луди идеи – който мисли не само за обикновени изобретения, а за неща, които идват от истинска страст“, казва Локатели. „Може да е нещо, може и да не е, [но] харесвам факта, че някой е толкова смел да инвестира пари в подобно начинание.“

Галерия | “Градината на Немо” - сюрреалистична подводна ферма

Вижте 16 снимки