Над 5,3 милиона души вече имат достъп до предимствата на 5G с Vivacom

Пулсът на времето

27 октомври 2022, София. Мрежата на Vivacom от пето поколение вече има покритие в над 1100 населени места и курорта, или близо 77% от населението на страната.

В резултат на планираното разрастване вече над 5,3 милиона души в България имат достъп до 5Gтехнологията, която осигурява постоянно качествена връзка с минимално забавяне при пренос на данни, по-голям капацитет за повече едновременно свързани устройства, още по-високи скорости за мобилен интернет и още много предимства за потребителите и бизнеса.

„За по-малко от година и половина увеличихме покритието на 5G мрежата на Vivacom над 5 пъти и днес предлагаме достъп до 5G технологията в над 1100 населени места и курорта в цялата страна. Преди месец лансирахме и първите истински Unlimited планове във всички ценови сегменти и с това дадохме възможност за пълна свобода за неограничено общуване на нашите клиенти. Новите неограничени тарифи се превръщат в истинско изживяване с предимствата на 5G, до която вече даваме достъп на над 5,3 милиона души, при наличие на съвместимо устройство. Ще продължим с мащабните инвестиции за развитие на мобилната ни мрежа, за да продължим да предлагаме едни от най-модерните, висококачествени и иновативни продукти и услуги, базирани на най-съвременните технологии, на нашите клиенти“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

„Инвестираме усилено не само в подобряване на покритието, но и в увеличаване на капацитета и скоростта на мрежата. В населените места с население над 5000 души добавихме допълнителен капацитет за достигане на още по-високи скорости - до 2.6Gbps1“, коментира Николай Гаврилов, главен технически директор на Vivacom.

Vivacom даде старт на първата търговска 5G мрежа през септември 2020 година във всички 27 областни градове в страната. Година по-късно, през август 2021, телекомът обяви най-голямата 5G мрежа в България – с достъп до възможностите на технологията в над 200 населени места и курорта в страната.

1 Скоростта при Download може да бъде достигната при идеално ниво и качество на сигнала и липса на активни, конкурентни устройства с Download сесия в конкретния момент в обслужващата клетка. Валидно е, използвайки устройство, поддържащо: 256QAM, EN-DC (1NR+3LTE CC); 4R MIMO.

Висока интернет скорост, невидимо за човешкото око забавяне на картината при гледане на видео клипове, филми и телевизия онлайн, достъп до виртуална реалност и игри, както и други забавления в облака, са само част от предимствата, заради които потребителите на мобилни услуги ползват 5G смартфони. С Vivacom тези възможности са достъпни на най-много места в страната.