Над 2500 нови случаи на коронавирус заради Европейското по футбол

Наука

В седем страни новите инфекции от коронавирус могат да бъдат свързани с Европейския футболен шампионат. Европейските здравни власти (ECDC) преброява над 2500 нови случая.

В третата седмица от турнира се наблюдава значителен ръст в сравнение с предходната седмица. Случаите на заразените в седем страни може да се свържат с Шампионата, казва отговорният директор Вики Лефевр. Към момента най-засегната е Шотландия със 1991 случая.

Шотландският отбор участва в Европейското в Глазгоу и на лондонския стадион „Уембли“. Във Великобритания най-заразният делта вариант на вируса се разпространява бързо. 436 случая са най-скоро регистрираните във Финландия, след като финландците играха в Санкт Петербург и феновете очевидно са донесли вируса с тях от Русия. Няколко случая има в Дания, Франция, Швеция, Хърватска и Нидерландия.

Не е ясно къде са се заразили феновете. Това може да се е случило и на стадионите и във фен зоните, по време на пътуването и по време на личните срещи в района на провеждане на мачовете. С оглед на корона ситуацията, развитието „не е неочаквано“, казва Лефевр.

Отново дискусия: Откъде тръгна коронавирусът?

Вижте повече

Отново дискусия: Откъде тръгна коронавирусът?

Месеци след като разследване на Световната здравна организация установи, че е „изключително малко вероятно“ новият коронавирус да е изпуснат случайно от лабораторията в Ухан, идеята, че...