Националният бозайник на Америка - 10 снимки на бизони

Природа

Преди няколко години президентът Барак Обама подписа закон, според който бизонът стана национален бозайник на САЩ. В закона се обяснява, че на бизоните се дава този статут, защото „се считат за исторически символ на САЩ“ и „са неразривно свързани с икономическия и духовен живот на много индиански племена“.
© Снимка: Чарли Хамилтън Джеймс, National Geographic Creative

Галерия | Националният бозайник на Америка - 10 снимки на...

Вижте 11 снимки

от Becky Little, National Geographic

От всички животни, обитаващи САЩ, никое друго не представя историята на страната толкова добре (и толкова неудобно), колкото американският бизон.

В средата на XIX век белите американци започнали да избиват бизоните в опит да контролират местните северноамерикански племена, които разчитали на тях като източник на храна. Преди това бизоните наброявали милиони, но до 1902 г. останали едва двайсетина.

Днес, благодарение на положените усилия за опазването им, популациите се възстановяват и бизонът вече не е застрашен вид.

Преди около три години Барак Обама подписа закон, според който бизонът стана национален бозайник на САЩ. В закона се обяснява, че на бизоните се дава този статут, защото „се считат за исторически символ на САЩ“ и „са неразривно свързани с икономическия и духовен живот на много индиански племена“.

Даването на този статут на бизоните – и поставянето им редом с националната птица на САЩ, белоглавия орел – е начин да се признае част от американската история, която не винаги се обсъжда.