На път с мигрантите

Цивилизация

Пътешествието според журналиста Пол Салопек е най-старата съществуваща форма на разказ. Пътешествието, което той предприе, от своя страна повтаря най-голямото, извършвано някога.

Салопек направи първата крачка от своя епичен „Поход извън рая“ през 2013 г., следващ миграцията на първите модерни хора, напуснали Африка, за да изследват света. Това е поход през 2500 човешки поколения и 60 000 години човешка история. В продължение на 34 000 километра и през 4 континента. Начална точка – Етиопия, крайна точка – Огнена земя.

От началото на пешия си поход Салопек е прекосил 16 държави, всичките белязани от мащабни движения на хора. Милиони са международни мигранти, които пътуват от една страна към друга, за да намерят работа и по-добър живот. Много други обаче са бежанци, принудени да напуснат родината си, опустошена от война или природно бедствие. С подкрепата на Националното географско дружество и фондацията „Найт“ Салопек отразява основните теми на нашето време, като дава глас на хората, които среща по пътя си.

Октомври 2019

Вижте повече

Октомври 2019