На какво мирише България?

България • от

Разбира се, държавите, като политическо понятие, няма как да бъдат помирисани. Но когато посещавате дадена страна, можете да усетите определени миризми, които след време да свързвате с нея.

Велико Търново, България.

Велико Търново, България.

© Илюстрация: IStock

Тези миризми са като представителна извадка на културните особености на обществото, на географското местоположение. Особено по отношение на храната, но и по отношение на други аромати, които се разнасят сред жилищните райони, пазарите, улиците... И колкото и субективни интерпретации да са възможни на тази тема, есенцията остава.

И ако всяка държава има отличителен аромат, то Испания, например, мирише на чесън, Италия на кафе, Франция на прясно изпечен хляб, Белгия на гофрети, Китай на анасон, Мианмар (Бирма) на тамян, Патагония на... кислород и така нататък. А на какво мирише България?

България ухае на печени чушки

В нашата красива и плодородна Татковина, печената чушка се радва на особена почит. Със зелена капия българите приготвят уникалната вкусотия салата от печени чушки с оцет, олио, чесън и сол. С червена капия правим лютеница и ястието миш-маш. Влагаме печени чушки в туршии, затваряме ги в буркани за зимата.

А ето и колко лесно се прави зимнина от печена червена капия.

Необходими продукти:

  • червена капия – 2, 3, 4, 5 кг (по избор);
  • чесън;
  • магданоз.

За маринатата – една с.л. олио, с.л. оцет, може да се добави малко сол и захар по желание. Съставките се смесват на вкус.

Начин на приготвяне:

Чушките се почистват с вода, отделят се дръжките и семето, подсушават се. След това се изпичат, най-добре на чушкопек, “люспата се отделя най-лесно, а и стават най-вкусни”, казва Росица Даскалова, 78 г., от София. След като се опърлят достатъчно, се поставят в тенджера с капак, за да се задушат и да омекнат преди беленето. Обелените чушки се редят в средно големи буркани. Най-напред на дъното се слагат: стрък-два магданоз, две-три нарязани скилидки чесън, кръгче-две нарязан морков. По средата на буркана може да се нареди същият пласт. Най-отгоре се добавя лъжица-две от предварително приготвената марината.

След това бурканите се затварят и се стерилизират. Нареждат се в тенджера със студена вода, докато кипнат. Оставят се да увират 10 минути, така че да излезе въздухът. След като се свалят от огъня, водата трябва да се охлади чрез постепенно изливане на топла вода и добавяне на студена. Щом бурканите изстинат напълно, зимнина от червена капия е готова.

Стерилизирани мариновани червени сладки чушки.

Стерилизирани мариновани червени сладки чушки.

© Илюстрация: IStock

Червената капия е сорт пипер (Capsicum annuum) - многогодишно зеленчуково растение от семейство Картофови. Съдържа невероятни количества витамин C, още витамини А, E, В1, В2, В6, B9 (фолат – съдържа се единствено в пресни плодове и зеленчуци), силиций, различни минерали и други полезни вещества.

Чушкопекът

Първият вариант на чушкопека е създаден през 1974 г. от инж. Николай Пиперков и майстора Дочо Дочев в малка работилница във Велико Търново. Още на следващата година започва и неговото масово, полузаконно производство. Изкупуван още от поточните линии, включително от чужденци, дълги години чушкопекът се прави в Промкомбината на Старопрестолния град. Но огромният интерес към новия уред, който се дължи и на ниската му цена, провокира властта да приведе неговото производство по БДС чрез лабораторни тестове заедно с прилежащите към тях техническа документация и сертификати. Пиперков и неговият екип изготвят чертежите на българската машина.

Прочутият в страната и извън пределите ѝ чушкопек, е смятан за едно от най-великите изобретения на XX век.

Печка на дърва на село, електрически котлон на терасата на блока, чушкопек на двора в "Горна баня" или огнище до палатката - средството е без значение. Важен е резултатът. А той е, че България пече чушки.

Кулминацията на тази дейност е през месеците август, септември и октомври.